Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Mesajul Secretarului Gerenal al ONU…

Mesajul Secretarului Gerenal al ONU cu prilejul celei de-a 70-a aniversare a Organizației Națiunilor Unite

A 70-a aniversare a Națiunilor Unite reprezintă o oportunitate utilă pentru a evidenția realizările multiple și de durată – și pentru a fortifica decizia noastră colectivă de a întreprinde mai mult pentru a promova pacea și securitatea, dezvoltarea durabilă și drepturile omului.

În fiecare zi, Națiunile Unite fac o diferenţă pozitivă pentru milioane de oameni: vaccinarea copiilor; distribuirea de ajutoare alimentare; adăpostirea refugiaților; menținerea păcii; protecția mediului; caută soluționarea pașnică a disputelor și sprijină alegerilor democratice, egalitatea de gen, drepturile omului și statul de drept.

Provocările timpurilor noastre depăşesc granițele și necesită soluții complexe, la care se poate ajunge prin negociere și prin compromis. Tema acestui an aniversar – „ONU puternic pentru o lume mai bună „- surprinde importanța multilateralismului și rolului esențial al Organizației Națiunilor Unite.

Amintim că, pe data de 26 iunie 1945, la San Francisco, a avut loc semnarea Cartei Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), document fundamental şi definitoriu pentru organizarea politică a relaţiilor internaţionale, după experienţa tragică a celui de-Al Doilea Război Mondial.