Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Kovesi: „Din momentul în care…

Kovesi: „Din momentul în care m-am înscris, am crezut în șansa mea”

Laura Codruța Kovesi speră că își va începe activitatea în calitate de procuror-șef european la începutul lunii noiembrie, mandatul ei urmând să dureze șapte ani din momentul publicării deciziei în Jurnalul Oficial al UE. Ea a menționat, în cadrul unui interviu acordat pentru ziare.com, că ar fi depus dosarul pentru această funcție chiar dacă nu ar fi fost revocată de la șefia Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

Aceasta afirmă că este pregătită pentru noua funcție, „știu cum trebuie să funcționeze un parchet”.

„Din momentul în care m-am înscris, am crezut în șansă mea. Eu am jucat baschet și știu că soarta unui meci se poate schimbă și în ultima secundă cu un coș de 3 puncte. Nu a fost niciun moment în care să spun că am pierdut cursa. Am plecat mereu de la premisa că am fost prima după interviul tehnic și am fost convinsă că acest lucru va conta, indiferent de negocierile ulterioare”, a dezvăluit Kovesi.

Aceasta a precizat că recrutarea procurorilor europeni din cele 22 de țări va fi făcută de către procurorul-șef.

Decizia privind numirea Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror-şef european a fost semnată miercuri, 23 octombrie.

Parchetul European (EPPO), care ar urma să fie operațional la sfârșitul anului 2020, va fi o instituție independentă însărcinată cu investigarea, urmărirea penală și aducerea în fața justiției a infracțiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupția sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro. Lista infracțiunilor se va putea extinde ulterior. Parchetul European va avea sediul central în Luxemburg si va fi compus dintr-un procuror-șef și un colegiu de procurori din toate țările participante. Aceștia vor coordona investigațiile curente desfășurate de către procurorii delegați în cele 22 de state participante.