Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Harta răboiului din Ucraina. Cinci…

Harta răboiului din Ucraina. Cinci mari orașe din Ucraina, înconjurate de trupe rusești. Institutul pentru Studiul Războiului: forțele ruse au reluat operațiunile ofensive la vest și nord de Kiev

Ministerul Apărării din Marea Britanie publică joi, 3 martie, date de la serviciile de informații despre situația din Ucraina.

Potrivit Ministerului britanic al Apărării, cel puțin cinci mari orașe din Ucraina sunt în continuare în acest moment înconjurate de trupe rusești, însă potrivit Ministerului Britanic al Apărării care monitorizează situația, singurul oraș care ar fi fost capturat de către ruși de la începutul invaziei și până acum este orașul Herson, la nord-vest de Crimeea.

  • Orașele încercuite: Mariupol, Konotop, Harkiv, Sumy și Cernihiv sunt orașele unde forțele rusești ar fi reușit să le încercuiască, însă nu ar fi fost ocupate încă de către armata rusă.
  • Orașe ocupate: Herson, Melitopol, Bedyansk, Donețsk (ocupat din 2014), Luhansk (ocupat din 2014).
  • Lupte se duc în nordul Luhanskului și lângă Donețsk, în zona Zaporojie (unde există și centrala nucleară de pe Nipru), în Dnipro, Odesa, Herson, Mykolaiv, Poltava, Kiev, la sud de Kiev și Stanomyr.
  • Liniile pe care avansează armata Rusiei: Dinspre Rusia și dinspre Crimeea spre Mariupol / Dinspre Crimeea spre Herson/Mykolaiv, dar și spre Zaporojie/ Dinspre Rusia spre Sumy, Cernihiv și mai departe spre Kiev (est) / Dinspre Belarus spre Kiev și Stanomyr (vest)

Institutul pentru Studiul Războiului susține că forțele ruse au reluat operațiunile ofensive la vest și nord de Kiev, după o pauză (probabil pentru aprovizionare) de câteva zile. Totuși, nu au reușit să asigure niciun teritoriu suplimentar. Ofensiva din zona Jitomir (130 Km Vest de Kiev) sugerează că lanțul de încercuire pe care îl pregătesc rușii în jurul orașului este mult mai amplu, posibil pentru a putea securiza antiaerian spatele unei viitoare linii de asediu și convoaiele de aprovizionare.

Bombardamentele asupra orașului au continuat, iar ucrainenii au reușit să doboare, la nord de Kiev, încă un elicopter Ka 52 Alligator, al treilea documentat cu fotografii, de la începutul conflictului.

La nord-estul Kievului, rușii se află la 65 km de centrul orașului, iar la est, la 35 de kilometri și controlează un coridor lat de aproximativ 100 de kilometri, între Sumy și Cernihiv, orașe aflate și ieri sub atacuri aeriene și bombardamente, dar necucerite.

Coloana uriașă de la nord de Kiev este folosită ca forță de rezervă pentru atacarea acestuia, dar ISW estimează că în următoarele zile rușii vor avea ca prioritate mai probabil încercuirea capitalei decâ atacuri care, până acum, le-au adus doar pierderi.