Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Georgia va depune „imediat” o…

Georgia va depune „imediat” o cerere de aderare la Uniunea Europeană

Sursa foto: Reinis Fischer

Georgia, fost stat sovietic de pe malul estic al Mării Negre, va depune „imediat” o cerere de aderare la UE, anunță partidul său de guvernământ „Georgian Dream”, scrie BBC.

Anunțul vine la o zi după ce Parlamentul European a susținut cererea Ucrainei privind aderarea la UE.

Președintele partidului politic „Georgian Dream”, Irakli Kobakhidze, a făcut un apel la UE „să revizuiască cererea în mod urgent și să ia decizia de a acorda Georgiei statutul de candidat oficial la aderarea la UE”.

Marți, 1 martie, Maka Bochorishvili, președintele Comisiei de integrare europeană a Parlamentului Georgiei, a prezentat un proiect de rezoluție privind aderarea țării la Uniunea Europeană. Documentul conține 13 paragrafe, transmite newsgeorgia.ge.

Georgia solicită statelor membre și instituțiilor UE să ia toate măsurile necesare pentru a accelera aderarea țării la uniune, în conformitate cu articolul 49 din Tratatul privind Uniunea Europeană.

În același timp, autorii rezoluției fac apel la puterea executivă a Georgiei să-și intensifice eforturile, inclusiv pentru a pregăti în mod corespunzător țara pentru aderarea la UE.

Potrivit BBC, din 2008, Rusia controlează două regiuni georgiene – Osetia de Sud și Abhazia.