Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   DOC/ Cetățenii străini, printre care…

DOC Cetățenii străini, printre care și cei din R. Moldova, pot călători în Ucraina cu dovada imunizării complete anti-Covid cu unul dintre vaccinurile aprobate de OMS

Cabinetul de miniștri ucrainean a permis, prin decret, străinilor, printre care și cetățenilor R. Moldova, să intre în Ucraina pe baza nu numai a rezultatului negativ a unui test PCR pentru coronavirus, ci și a unui test antigen, precum și a unui certificat de vaccinare complet cu vaccinuri anti-COVID aprobate de OMS, relatează Hromadske.

Acest fapt este menționat în decretul Cabinetului de miniștri din 2 iunie, publicat pe site-ul guvernului ucrainean.

Certificatul de vaccinare (dovadă) trebuie să fie emis în limba engleză sau cu o traducere în limba engleză.

În context, autoritățile ucrainene au permis cetățenilor Ucrainei, la intrarea în țară, dacă au un test PCR sau un test rapid al antigenului, să nu se autoizoleze.

Potrivit sursei citate, OMS a aprobat până acum utilizarea vaccinurilor Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Sinopharm și Sinovac.

În Ucraina, cetățenii sunt imunizați cu vaccinuri Pfizer / BioNTech, vaccinuri AstraZeneca de la diferiți producători și CoronaVac.

Dovada de vaccinare = „Certificat covid” ?

Dovada internațională de vaccinare nu este un „certificat covid” sau „pașaport”. Certificatul – dovadă indică doar informații despre vaccinări, în timp ce în certificatul-Covid vor fi indicate și informații despre testele PCR negative sau recuperarea de COVID-19.

Un certificat internațional (dovadă) de vaccinare poate fi prezentat la trecerea frontierei.

„Certificatele- Covid” sunt planificate să fie lansate în Ucraina înainte de 1 iulie. Ministerul Sănătății din Ucraina a asigurat că certificatul ucrainean va fi compatibil cu certificatele europene. R. Moldova, Ungaria și Turcia au fost deja de acord să recunoască certificatele ucrainene.

În UE, „Certificatul Covid” a început să funcționeze de la 1 iunie. Șapte țări au început deja emiterea acestuia: Bulgaria, Republica Cehă, Danemarca, Germania, Grecia, Croația și Polonia. Implementarea finală a documentului în Uniunea Europeană este planificată începând cu 15 iunie.