Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Camioane românești, conduse de români…

Camioane românești, conduse de români și moldoveni, blocate în Ucraina de 4 zile, nu sunt lăsate să treacă în R. Moldova: „Captură de război!”

Mai mult de zece camioane românești conduse de români și moldoveni sunt blocate de 4 zile în vama Mohîliv-Podilskîi, în Ucraina, și nu pot intra în Republica Moldova. Unul dintre șoferi, care aduce vitrine frigorifice din Rusia, susține că i s-a spus că marfa e captură de război.

Conducătorii cu cetățenie română au cerut ajutor la consulul general al României la Bălți, care spune că blocajul e cauzat de fluxul de refugiți ucraineni ce fug din calea războiului. „Facem ce putem”, a declarat consulul pentru Libertatea.

Războiul din Ucraina, invadată de Rusia, a adus la granițe sute de mii de refugiați care vor să fugă din calea bombardamentelor. În același timp, punctele de frontieră de ieșire din Ucraina continuă să fie tranzitate de camioane cu marfă, dar acestea sunt blocate de traficul uriaș de refugiați, potrivit mărturiilor de la graniță. La trecerea frontierei ucrainene de la Mohîliv spre vama moldovenească Otaci, mai mult de zece camioane din România sunt blocate de patru zile. O parte dintre șoferii TIR-urilor sunt moldoveni cu cetățenie română, alții au doar cetățenia moldovenească. Unul dintre ei, Alexandru Patlaciuc, care are 66 de ani, a vorbit pentru Libertatea despre situația în care se află.

„Eu aduc vitrine frigorifice de la Oriol și le duc în Grecia. De 4 zile sunt aici. A venit un procuror, au deschis camionul, au fotografiat, au făcut inventar, m-au pus să semnez, mi-au luat actele. Mi-au zis că nu pot să trec că e marfă din Rusia, că rușii sunt bandiți și asta e pradă de război”, a povestit șoferul.

El a mai spus că nici să plece să cumpere de mâncare nu a putut, pentru că îi e frică să nu îi fie furată marfa din camion: „Azi am stat flămând. Nu știu ce vor vameșii. Nici să plec fără camion nu pot, că mi-au luat pașaportul”.

Citeşte întreaga ştire: VIDEO | Camioane românești blocate în Ucraina de 4 zile, nu sunt lăsate să treacă în Moldova. „Captură de război!”