Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Baza aeriană din Crimeea a…

Baza aeriană din Crimeea a fost grav avariată. Ce arată primele imagini independente din satelit

Imaginile din satelit par să arate daune mari și mai multe avioane de război rusești distruse la o bază aeriană din Crimeea în urma exploziilor de la începutul acestei săptămâni, relatează BBC.

Baza Saky din vestul Crimeei, condusă de ruși, a fost zguduită de o serie de explozii marți, ucigând o persoană.

Ucraina nu și-a revendicat responsabilitatea – dar aceste noi dovezi sugerează posibilitatea unui atac țintit.

Imaginile, de la Planet Labs din SUA, arată suprafețe mari de pământ ars rămase de la incendiile care au izbucnit.

Piste principale ale bazei par să fie intacte, dar cel puțin opt avioane par a fi avariate și distruse, cu câteva cratere clar vizibile. Cele mai multe dintre ele se află într-o zonă specifică a bazei unde un număr mare de avioane au fost parcate în aer liber – departe de capacul hangarelor.

Imagini din satelit înainte și după:

Baza aeriană Saky pe 9 august – înainte de explozii
Baza aeriană Saky pe 10 august – după explozii. Sunt vizibile mai multe avioane de război avariate

Imaginile înainte și după de la Planet Labs, care monitorizează sute de fluxuri prin satelit peste Ucraina, sunt prima confirmare independentă că baza ar fi putut fi deteriorată. Până acum, detaliile despre amploarea impactului exploziilor au fost puține. Dar încă nu este clar cum a fost deteriorată baza sau de ce.

Rusia insistă că exploziile au fost cauzate de explozia de muniție într-un magazin din cauza încălcării regulilor de siguranță la incendiu. Ucraina nu și-a revendicat responsabilitatea – iar ministrul său apărării a sugerat că soldații ruși nepăsători ar putea fi de vină.

„Cred că militarii ruși din această bază aeriană și-au stricat regula foarte simplu cunoscută: nu fumați în locuri periculoase”, a spus Oleksiy Reznikov. „Asta e”.

Forțele aeriene ucrainene au declarat că aproximativ zece avioane de război rusești au fost distruse, deși Rusia a negat că vreo aeronavă ar fi fost avariată. Aceste imagini noi sugerează că nu este adevărat.

Secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a sugerat că faptul că au existat două explozii separate indică mai degrabă un atac decât un accident. El a apărat, de asemenea, dreptul Ucrainei de a viza Crimeea.

„Este absolut legitim ca Ucraina să ia forță letală, dacă este necesar… pentru a-și recâștiga nu numai teritoriul, ci și pentru a-și respinge invadatorul”, a spus el pentru BBC.

Orice atac al Ucrainei în Crimeea ar fi văzut ca o escaladare a războiului. Rusia a lansat un avertisment luna trecută, când fostul președinte Dmitri Medvedev a amenințat că „Ziua Judecății va aștepta instantaneu” dacă Ucraina va viza Crimeea.

Crimeea este recunoscută la nivel internațional ca parte a Ucrainei – dar peninsula Mării Negre a fost anexată de Rusia în 2014. Mulți ucraineni văd acest lucru drept începutul războiului lor cu Rusia.

În urma exploziilor de marți, președintele Volodimir Zelensky și-a dedicat discursul de noapte Crimeei și a sugerat că crede că Ucraina trebuie să recâștige peninsula înainte ca războiul să se poată termina.

Rusia a anexat Crimeea în martie 2014, după ce teritoriul – care are o majoritate vorbitoare de limbă rusă – a votat să se alăture Rusiei într-un referendum pe care comunitatea globală îl consideră ilegal.

Votul a fost organizat în grabă după ce trupele ruse nemarcate au preluat controlul asupra mai multor locuri strategice din jurul peninsulei. Anexarea Rusiei a venit după ce președintele Ucrainei, susținut de Rusia, a fost înlăturat în urma lunilor de proteste pro-europene.

La 24 februarie a acestui an – la opt ani de la anexarea Crimeei – Moscova a lansat o invazie pe scară largă a Ucrainei, folosind Crimeea drept trambulină pentru a muta trupele ruse mai adânc în interiorul Ucrainei.