Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Băncile elvețiene dețin 213 miliarde…

Băncile elvețiene dețin 213 miliarde de dolari din banii clienților ruși în conturi offshore

Sursa foto: Reuters

Băncile elvețiene dețin 213 miliarde de dolari din banii clienților ruși în conturi offshore, a estimat Asociația Bancherilor Elvețieni (SBA), scrie Reuters.

Acest lucru indică asupra faptului că Elveția este cel mai mare centru din lume pentru avere offshore și este mult mai extins decât expunerile în bilanț pe care mai multe dintre firmele sale financiare au început să le detalieze.

Mattea Meyer, membră a Consiliului Național din Elveția, a solicitat autorităților să ia măsuri drastice împotriva oligarhilor ruși care dețin conturi bancare în Elveția și care au relații strânse cu președintele rus Vladimir Putin.

„O parte aparține oligarhilor loiali Kremlinului. Banii și activitatea lor ajută la finanțarea războiului”, a declarat ea, adăugând că Elveția „trebuie să facă tot posibilul pentru a închide „robinetele de bani””.

După ce Rusia a lansat o invazie masivă asupra Ucrainei pe 24 februarie curent, Uniunea Europeană a impus sancțiuni împotriva unui număr de oligarhi ruși, apropiați ai președintelui rus Vladimir Putin.

Pe lista celor vizați de sancțiunile UE se numără oliharhii Solovyov, Mordashov și Usmanov. Acestora le-au fost confiscate mai multe proprietăți – vile luxoase, conace la modă și iahturi lungi de kilometri.