Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Lista iahturilor rusești arestate în…

Lista iahturilor rusești arestate în UE. Cum arată și cui aparțin navele de lux – GALERIE FOTO

UNIAN a întocmit o listă cu iahturile pe care oligarhii ruși le-au pierdut în urma sancțiunilor impuse de UE, după invazia Rusiei împotriva Ucrainei.

După ce Rusia a lansat o invazie masivă asupra Ucrainei pe 24 februarie curent, Uniunea Europeană a impus sancțiuni împotriva unui număr de oligarhi ruși, apropiați ai președintelui rus Vladimir Putin.

Pe lista celor vizați de sancțiunile UE se numără oliharhii Solovyov, Mordashov și Usmanov. Acestora le-au fost confiscate mai multe proprietăți – vile luxoase, conace la modă și iahturi lungi de kilometri. 

UNIAN a întocmit o listă cu iahturile pe care oligarhii ruși le-au pierdut din cauza sancțiunilor UE.

Yacht Dilbar, Alisher Usmanovfoto: Getty Images
foto: Getty Images

Iahtul Dilbar de câțiva metri, în valoare de aproape 600 de milioane, a ajuns în topul celor mai scumpe 25 de superiahturi din lume, potrivit Bloomberg. La bordul acestuia se află o piscină de 25 de metri, care este cea mai mare piscină instalată vreodată pe un iaht.

Usmanov a achiziționat Dilbar în 2016 cu 600 de milioane de dolari de la constructorul naval german Lürssen, care l-a construit la comandă timp de 52 de luni. 

Usmanov este un multimiliardar considerat apropiat de mediul lui Vladimir Putin.

Yacht Lady, Alexey Mordashov foto: https://charter.ly/foto: https://charter.ly/

Iahtul Lady M de 65 de metri, în valoare de 65 de milioane de dolari, se află în portul italian Imperia. La bord sunt șase cabine duble pentru oaspeți și șapte cabine duble pentru 14 membri ai echipajului. Iahtul poate traversa Oceanul Atlantic în opt zile. Figura sa a fost proiectată în stil Art Deco și înfățișează un jaguar săritor.

În octombrie 2021, a fost raportat că Mordashov a vândut Lady M pentru că și-a procurat un nou superiaht de 142 de metri.

Unul dintre cei mai bogați miliardari ai Rusiei, Alexei Mordashov, deține holdingul rusesc de oțel Severstal. Averea sa este de 23,1 miliarde de dolari și ocupă locul 65 în clasamentul mondial al miliardarilor și al treilea loc în Rusia. Mordashov este considerat un apropiat al liderului de la Kremlin.

Yacht Quantum Blue, Serghei Galitskyfoto: lurssen.comfoto: lurssen.com

Iahtul Quantum Blue, lung de 104 metri, deținut de omul de afaceri rus Serghei Galitsky, a fost confiscat la Monaco. A fost proiectat de cei mai buni specialiști din lume, Tim Heywood și studioul lui Alberto Pinto. Quantum Blue este, încă, unul dintre cele mai mari treizeci de iahturi din lume.

Serghei Galitsky este proprietarul rețelei Magnit. Pe 16 februarie 2018, VTB a vândut un pachet de 29,1% din lanțul său de retail.

Iahtul Valerie, Serghei Chemezov

Costul iahtului Valerie, care are 85 de metri, este de 140 de milioane de dolari. A fost construit la șantierele navale Lürssen din Germania în 2011 și poate găzdui 27 de membri ai echipajului și 17 oaspeți. Potrivit Marine Traffic, iahtul a fost surprins în Barcelona în perioada 9 februarie – 14 martie curent.

Nava este înregistrată pe numele fiicei vitrege a lui Chemezov, Anastasia Ignatova, printr-o companie din Insulele Virgine Britanice. Chemezov este un fost ofițer KGB care conduce Rostec. Zilele trecute a spus că Rusia va ieși „învingătoare” în ciuda sancțiunilor impuse până acum.

Yacht Crescent, Igor Sechin

Zilele trecute, autoritățile spaniole au reținut un iaht Crescent de 135 de metri, în valoare de 600 de milioane de dolari. Presa occidentală relatează că iahtul ar aparține președintelui companiei petroliere ruse Rosneft, Igor Sechin.

Sechin este considerat una dintre cele mai influente figuri din Rusia. El a lucrat cot la cot cu Vladimir Putin încă de la începutul anilor ’90. Când viitorul președinte al Rusiei în 1991 a condus comitetul de relații externe al primăriei din Leningrad de atunci, Sechin a fost numit șef al aparatului său.

Yacht Amore Vero, Igor Sechin

Acesta nu ar fi însă singurul iaht care a fost confiscat președintelui Rosneft. Igor Sechin ar fi rămas și fără nava Amore Vero de 86 de metri care costă aproximativ 120 de milioane de dolari. Capacitate de găzduire este de 14 persoane. La bord există un lift, o sală de sport, un jacuzzi și un spa. Iahtul are și o piscină, care, la nevoie, se transformă într-un heliport.

Iahtul „A”, Andrey Melnichenkofoto: nobiskrug.comfoto: nobiskrug.com

„A” este un motorsailer de 143 de metri și cel mai mare motorsailer din lume, un iaht cu vele care a fost inaugurat în 2017. Costul său este de 530 de milioane de euro, iar nava cântărește aproximativ 13.000 de tone. Iahtul aparține miliardarului rus Andrei Melnichenko.

Oligarhul rus Andrei Melnichenko se află pe locul șase pe lista miliardarilor ruși, potrivit Bloomberg.

Anterior, Viktor Medvedchuk, adjunctul poporului de la Platforma Opoziției pentru Viață și nașul lui Putin, care nu cu mult timp în urmă a scăpat din arestul la domiciliu, este și el privat de proprietatea mobilă. Iahtul său de 92 de metri,Royal Romance, care costă 200 de milioane de dolari, a fost arestat în Croația.