Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Azerbaidjanul susține că a „zdrobit”…

Azerbaidjanul susține că a „zdrobit” un atac al Armeniei în Nagorno-Karabakh. UE cere încetarea luptelor

Azerbaidjanul a declarat miercuri, 3 august, că forțele sale au zdrobit un atac armean în apropierea enclavei disputate din Nagorno-Karabah, determinând apeluri internaționale pentru încetarea luptei într-o regiune care a fost un punct de foc de 30 de ani, scrie Reuters.

Nagorno-Karabah s-a desprins de Azerbaidjan cu sprijinul armean după un conflict etnic sângeros post-sovietic la începutul anilor 1990. În 2020, Azerbaidjanul a recâștigat cu succes o parte din teritoriul controlat de separatiști.

În condițiile unei încetări a focului ulterioare, trupele rusești de menținere a păcii au fost dislocate pentru a proteja restul teritoriului deținut de separatiști. Ambele părți se acuză reciproc de încălcări, iar în ultimele zile violența a izbucnit.

Ministerul azer al apărării a declarat că Armenia a încălcat în mod grav încetarea focului comițând un act de sabotaj care a ucis un soldat. În plus, Baku a spus că forțele sale au respins o încercare armeană de a captura un deal într-o zonă controlată de forțele de menținere a păcii ruși.

„Ca urmare, cei care luptau pentru formațiunile armate ilegale armene au fost uciși și răniți”, se arată într-un comunicat, cerând tuturor trupelor armene să se retragă din zonă și promițând contramăsuri „zdrobitoare”, dacă este necesar.

Ca răspuns, Ministerul de Externe al Armeniei a declarat că Azerbaidjanul a încălcat încetarea focului lansând un atac în zonele controlate de forțele de menținere a păcii. Într-o declarație, a spus că Erevan dorește ca comunitatea internațională „să întreprindă măsuri pentru stoparea comportamentului și acțiunilor agresive ale Azerbaidjanului”.

Uniunea Europeană a cerut încetarea imediată a ostilităților și a spus că ambele părți ar trebui să respecte încetarea focului, un apel pe care l-a susținut și președintele polonez al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa.

Anterior, autoritățile separatiste din enclava etnică armeană au declarat o mobilizare parțială.

Rusia a declarat că situația din zonele controlate de forțele sale de menținere a păcii devine din ce în ce mai tensionată și a raportat cel puțin o încălcare a încetării focului de către forțele azere, a transmis presa de la Kremlin.