Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Autoritățile ucrainene susțin că resturile…

Autoritățile ucrainene susțin că resturile unui satelit NASA s-au prăbușit deasupra Kievului. Agenția spațială americană neagă informația

Sursa foto: Unian

Autoritățile ucrainene susțin că resturile unui satelit NASA s-au prăbușit miercuri seara, 19 aprilie, în zona orașului Kiev. În replică, reprezentanții agenției americane neagă şi spun satelitul se afla pe orbită în momentul în care la Kiev a fost observată o explozie de lumină.

Informațiile despre lumina puternică de pe cerul de deasupra Kievului au apărut miercuri seara, în jurul orei locale 22:00, și au generat numeroase speculații. Șeful Biroului Președintelui Ucrainei, Andrei Yermak, a atribuit evenimentul activității sistemului de apărare antiaeriană. Ulterior, administrația militară a orașului a declarat că lumina nu are legătură cu apărarea aeriană, ci cu un satelit doborât. Incidentul a fost urmat de o alertă de raid aerian.

„La 19 aprilie, în jurul orei 22:00, pe cerul din Kiev a fost observată o lumină puternică a unui obiect aerian. Potrivit informațiilor preliminare, acest fenomen a fost rezultatul căderii pe Pământ a unui satelit spațial al NASA. Pentru a evita victimele provocate de căderea resturilor la sol – a fost declarată o alertă aeriană. Sistemul de apărare aeriană nu a funcționat”, a declarat șeful administrației, Serghei Popko.

Agenția spațială americană a anunțat la începutul săptămânii că un satelit de peste 600 de kilograme va reintra în atmosferă miercuri. Nava spațială RHESSI, folosită pentru a observa erupțiile solare, a fost lansată pe orbita joasă a Pământului în 2002 şi a fost scoasă din uz în 2018, a precizat NASA. În noaptea de 20 aprilie, purtătorul de cuvânt al NASA, Rob Margetta, a declarat pentru BBC că satelitul se afla încă pe orbită atunci când lumina a strălucit deasupra Kievului.

Principalul centru de control special din cadrul agenției spațiale ucrainene a declarat că a înregistrat un „eveniment acustic de mare energie” la ora 21:57. „Locația estimată a epicentrului exploziei este în regiunea Kiev. Evenimentul este probabil legat de intrarea unui corp spațial în straturile dense ale atmosferei, informațiile sunt în curs de clarificare”, a precizat centrul.