Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Autoritățile de la Chișinău discută…

Autoritățile de la Chișinău discută cu companiile aeriene pentru suplinirea curselor din și spre Tel Aviv

Foto: Jakub Porzycki/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Celula de Criză a Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a decis marți, 10 octombrie, delegarea a doi funcționari consulari la Ambasada R. Moldova din Israel pentru a întări capacitatea de operare a misiunii diplomatice, potrivit unui comunicat de presă publicat de MAEIE. Totodată, autoritățile menționează că poartă discuții cu companiile aeriene pentru a evalua posibilitatea suplimentării rutelor de zbor către și dinspre Tel Aviv.

Ambasada R. Moldova din Israel funcționează de luni, 10 octombrie, într-un regim de alertă și furnizează doar servicii consulare de urgență (eliberarea titlurilor de călătorie).

Până acum, Ambasada a primit peste 300 de solicitări pentru informații referitoare la situația din țară și la zborurile comerciale.

„De asemenea, menționăm că diplomații noștri sunt în contact continuu cu autoritățile israeliene și serviciile de urgență pentru a verifica dacă nu există cetățeni moldoveni afectați”, notează MAEIE.

Cetățenii moldoveni care se afla pe teritoriul Statului Israel sunt rugați să se înregistreze folosind acest formular: https://shorturl.at/tvCR9

MAEIE mai subliniază că zborurile comerciale de pe Aeroportul Ben Gurion continuă să opereze pe rutele Tel-Aviv – Chișinău, Tel-Aviv – București și alte destinații europene.

„Reamintim importanța respectării cu strictețe a instrucțiunilor de securitate emise de autoritățile israeliene. Pentru orice întrebări sau asistență, cetățenii moldoveni sunt rugați să contacteze Ambasada din Israel sau linia de urgență a Ministerului”.

Informații de contact:

  • pagina web: https://israel.mfa.gov.md/
  • email: tel-aviv@mfa.gov.md
  • telefon de urgență, inclusiv WhatsApp: +972527789772 și +972527998396 (în regim 24/7)

Centru de Apel MAEIE:

  • 0 80 090 990 – gratuit de la telefonul fix din orice localitate a Republicii Moldova.
  • +373 22 188 000 – pentru apeluri de la telefonul mobil sau de peste hotare.
  • +37379818081 (inclusiv WhatsApp)
  • mail: call.center@mfa.gov.md

Autoritățile israeliene au anunțat că controlul la linia de delimitare cu Fâșia Gaza a fost complet preluat de armata israeliană și pe teritoriul Israelului nu se mai afla elemente teroriste ale Hamas.

Presa israeliană a declarat că bilanțul atacurilor Hamas a ajuns la 900 de morți, majoritatea civili împușcați în casele lor, pe străzi sau la un festival, ceea ce depășește amploarea oricărui alt atac comis de islamiști în afară de cel din 11 septembrie 2001. Zeci de israelieni au fost luați ostatici în Gaza.

Aproape 700 de locuitori din Gaza au fost uciși în loviturile israeliene, potrivit oficialilor din Gaza, în timp ce cartiere întregi din Gaza au fost distruse.

Organizația Națiunilor Unite a declarat că 180 000 de locuitori din Gaza au rămas fără adăpost, mulți dintre ei înghesuindu-se pe străzi sau în școli.