Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Armata rusă a minat până…

Armata rusă a minat până acum 80 de mii de kilometri pătrați din teritoriul Ucrainei. Ministerul ucrainean de Externe: Militarii ruşi „instalează capcane explozive”

sursa: Facebook.com

Armata rusă a minat până acum peste 80 000 de kilometri pătraţi din teritoriul ucrainean, din care peste 62 000 de kilometri pătraţi au fost minaţi de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie, a transmis luni Ministerul Afacerilor Externe de la Kiev, într-un comunicat de presă.

Conform MAE ucrainean, după primul val al agresiunii armate ruse împotriva Ucrainei, în 2014 (data anexării ilegale de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea), circa 16 000 de kilometri pătraţi în regiunile Lugansk şi Doneţk au fost contaminate cu mine şi explozivi de război.

Astăzi, potrivit unor estimări preliminare, contaminarea (cu mine şi alte materiale explozive) afectează 80.000 de kilometri din teritoriul Ucrainei, se menționează în comunicatul diplomaţiei ucrainene.

„Ruşii continuă implacabil să semene moarte şi mutilare pe pământ ucrainean. În timp ce toată lumea civilizată renunţă şi interzice minele terestre, Rusia intensifică utilizarea lor în Ucraina, ba chiar testează noi tipuri de mine terestre, cum sunt cele de tip POM-3 şi altele. (…) Federaţia Rusă se află în război nu doar cu Forţele Armate ale Ucrainei, ea luptă şi împotriva populaţiei civile din Ucraina, încălcând grav legile războiului”, a subliniat MAE ucrainean.

În timp ce se retrag, militarii ruşi „instalează capcane explozive, interzise de dreptul internaţional, inclusiv în depozite de alimente, locuinţe private şi în cadavre omeneşti”, a precizat MAE ucrainean.

Organizaţia guvernamentală Handicap International, care militează pentru interzicerea minelor terestre, a acuzat armata rusă că foloseşte mine terestre „inteligente” concepute în aşa fel încât să detecteze prezenţa unor ţinte pe o rază de 16 metri în jurul lor şi să explodeze la înălţimea ochilor, gâtului sau picioarelor.