Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   A fost anunțată încetarea focului…

A fost anunțată încetarea focului în regiunea Nagorno-Karabah, unde Azerbaidjanul a lansat o „operațiune antiteroristă”

Sursa: Reuters

Etnicii armeni din regiunea separatistă azeră Nagorno-Karabah au acceptat miercuri o propunere rusă de încetare a focului, la 24 de ore după ce Azerbaidjanul a început o ofensivă pentru a prelua controlul asupra enclavei, care a provocat zeci de morți și sute de răniți, relatează Reuters.

Forțele separatiste armene din Karabah au declarat că Azerbaidjanul a pătruns prin liniile lor și a ocupat o serie de vârfuri și noduri rutiere strategice, în timp ce comunitatea internațională a stat deoparte, fără să facă nimic.

Autointitulata Republică Arțah a declarat că, în astfel de circumstanțe, nu a avut de ales decât să înceteze ostilitățile începând de miercuri, de la ora locală 13.00.

„Autoritățile Republicii Arțah acceptă propunerea comandamentului contingentului rus de menținere a păcii de a înceta focul”, a declarat aceasta.

„Cu medierea comandamentului contingentului rus de menținere a păcii staționat în Nagorno-Karabah, s-a ajuns la un acord privind încetarea completă a ostilităților începând cu ora 13:00 din 20 septembrie 2023″.

Azerbaidjanul a confirmat faptul că s-a ajuns la un acord de încetare a focului. Acesta a declarat că forțele ruse de menținere a păcii au transmis Azerbaidjanului apelul armenilor din Karabah pentru încetarea focului. Acesta nu a stabilit imediat condițiile.

Azerbaidjanul și-a început marți operațiunea împotriva Nagorno-Karabah, după ce unele dintre trupele sale au fost ucise în ceea ce Baku a declarat că au fost atacuri din regiunea muntoasă, pe care Azerbaidjanul a blocat-o timp de nouă luni.

Baku a cerut ca autoritățile politice separatiste din Karabah, care este recunoscută la nivel internațional ca parte a Azerbaidjanului, să fie dizolvate și ele înainte de a purta discuții despre viitorul regiunii, pe care Azerbaidjanul dorește să o integreze pe deplin.