Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   VIDEO/ Management defectuos și achiziții…

VIDEO Management defectuos și achiziții inutile: Ce probleme a constatat Curtea de Conturi la ANRE

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a raportat deficient situația financiară a instituției pentru 2017, a acumulat creanțe din cauza monitorizării insuficiente a acestora și a dat dovadă de management defectuos al resurselor umane. Sunt doar câteva dintre constatările misiunii de audit a situațiilor financiare ale ANRE la 31 decembrie 2017, realizate de Curtea de Conturi. Raportul a fost prezentat în ședință publică la 28 iunie. Directorul ANRE, Tudor Copaci, care ocupă fotoliul respectiv din aprilie 2017, a fost menajat la capitolul critici, pe motiv că ar ocupa de recent timp funcția.

Potrivit raportului de audit, în 2017 Agenția a avut venituri de 30, 8 milioane de lei și a înregistrat cheltuieli de 44,1 milioane de lei, deficitul bugetar fiind de 13, 2 milioane de lei.

În septembrie 2016, Consiliul de Administrare al ANRE a aprobat schema de încadrare cu numărul limită de 94 de unități, pe când la 31 decembrie 2017, numărul personalului nu constituia decât 65 de unități. În contextul unui deficit bugetar de 13, 2 milioane de lei în 2017, 49% din bugetul instituției a fost utilizat pentru remunerarea personalului, 21,5 milioane de lei,sumă prevăzută pentru 94 de salariați, în timp ce la sfârșit de 2017 existau 23 de funcții vacante. În același timp, pentru 18 funcții vacante, în 2017 nu au fost întreprinse acțiuni de angajare a personalului.

Deși încă din 2009, instituția nu este una bugetară, raportarea evidența financiară a fost dusă pe parcursul a opt ani în baza legii aplicate entităților bugetare. Conducerea ANRE a recunoscut greșeala, dar a invocat că pe tot parcursul acetor ani rapoarte inclusiv financiare au fost prezentate parlamentului, iar obiecții nu au fost formulate.

„Agenția nu a aplicat corespunzător normele de contabilitate, precum și cadrul de raportare financiară. Deși, potrivit prevederilor legale, autoritatea auditată urma să organizeze și să țină în evidență contabilă, în conformitate cu standardele naționale de contabilitate, aceasta a aplicat normele de evidență contabilă și raportare financiară, specifice sistemului bugetar. (…) Cele consemnate au condiționat că Agenția nu a prezentat rapoartele financiare, nici Serivciului situații financiare din cadrul Biroului național de Statistică, potrivit rigorilor, nici Ministerului Finanțelor. Drept urmare, informațiile aferente situațiilor patrimoniale și financiare ale Agenției nu au fost încorporate în date statistice respective la nivel național”, a constatat raportorul Irina Ter-Cula, șefa Direcției audit financiar din cadrul Direcției generale auditul gestiunii economice corporative, tehnologiilor informaționale și autorităților de reglementare.

Potrivit rezultatelor auditului, Agenția nu a raportat corect activele materiale prevăzute pentru utilizare pentru o durată mai mare de un an, respectiv suma indicată de ANRE este cu două milioane de lei mai mare decât cea stabilită de Curtea de Conturi.

Totodată, Agenția nu a recunoscut în politica sa de contabilitate, obiectele de mică valoare și scurtă durată, evaluate ulterior de Curtea de Conturi în valoare de 1,9 milioane de lei. Respectiv, ANRE a raportat neveridic informațiile către Agenția Proprietății Publice privind patrimoniul administrat și înregistrarea denaturată a acestuia în Registrul Partimoniul Public.

Probleme au fost identificate și la capitolul creanțelor Agenției, care la sfârșitul anului trecut au constituit circa 10 milioane de lei, majorându-se cu 21% față de anul trecut. Printre motivele care au generat acestă situație se numără nestabilirea clară a termenului de achitare a plăților regulatorii și monitorizarea insuficientă a acestora.

„Se denotă raportarea creanțelor la valoarea nominală, fără a fi detașate ajustările pentru deprecierile creanțelor și pentru creanțele care nu se mai pot recupera, compromite credibilitatea informațiilor respective din situațiile financiare. De menționat că în anul 2018,  au fost recuperate creanțe compromise în sumă de 17 mii de lei din totalul acestora de 244,7 mii de lei”, a menționat Irina Ter-Cula.

O altă neregulă constituie managementul defectuos al resurselor umane, ce a condiționat existența la 31 decembrie 2017 a peste două mi de zile de concediu anual nefolosite, plata cărora constituie 1,7 milioane de lei.

Misiunea de audit nu a stabilit carențe la capitolul remunerarea personalului sau deplasări de serviciu, dar a atestat carențe la etapa planificării achizițiilor publice, precizând că planul de achiziții nu reflectă necesitățile reale ale instituției. Respectiv, au fost procurate bunuri cu o valoare de peste 165 de mii de lei care nu sunt utilizate în activitatea agenției.

„Programul anual de activitate este unul insuficient pentru a asigura o dezvoltare durabilă și continuă a domeniului auditat, iar nestabilirea indicilor de performanță nu va permite raportarea activității ANRE în corespundere cu exigențele egale”, a constatat raportoarea Irina Ter-Cula.

Conducerea ANRE a recunoscut problemele existente și nu a formulat obiecții față de constatările misiunii de audit.