Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Un expert economic spune „de…

Un expert economic spune „de ce împrumutul cu Federația Rusă NU trebuie aprobat în forma semnată. Este total în dezavantajul R. Moldova. Chiar dăunător”

„Acordul semnat la Moscova privind împrumutul de 200 milioane EURO este total în dezavantajul Republicii Moldova, mai exact chiar dăunător pentru Republica Moldova”, crede expertul economic Dumitru Budianschi, de la Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”.

„În Articolul 1 al Acordului se afirma că Federația Rusă acordă un credit pentru suport bugetar. În realitate, acesta nu este un credit pentru „suport bugetar” în sensul deplin al cuvântului, care presupune că creditul se acordă Guvernului fără a avea un caracter dedicat. Noțiunea de bază la care trebuie de atras atenția în acest Acord este „proiecte comune””, crede expertule economic.

„Ce înseamnă acest termen rezultă din textul integral și aceasta ar însemna ca decizia asupra care proiecte se vor implementa va aparține ambelor părți. Aceasta de fapt înseamnă: Înainte de a transfera banii, Federația Rusă și Moldova vor aproba o lista de proiecte. Consecințele anume a acestei prevederi sunt cele mai periculoase și cu riscuri enorme pentru R. Moldova. Cu mare probabilitate se poate întâmpla să fie implementate proiecte de care în realitate R. Moldova nici nu are nevoie, dar are nevoie Federația Rusă sau companiile afiliate unor interese de grup”, precizează Dumitru Budianschi.

„O chestiune care merită o atenție deosebită este prevederea din Art. 7 punctul 2 care prevede consolidarea tuturor datoriilor parții moldovenești. Această prevedere fără publicarea situației la zi cu toate obligațiile active ale R. Moldova ce ar cădea sub această prevedere este una destul de riscantă. Astfel de obligații nu pot fi acceptate fără alăturarea expresă a listei obligațiilor existente. Stipularea privind invitarea companiilor rusești în realizarea contractelor, chiar dacă conține prevederea tratamentului egal, în realitate va conduce la implicarea companiilor agreate politic de ambele părți. Adică banii sunt plătiți de cetățenii R. Moldova, dar profitul și beneficiile vor fi culese de niște companii controlate politic din Fedetația Rusă și R.Moldova”, crede expertul economic.

La o distanță de mai bine de patru luni de la anunțul că rușii vor oferi R. Moldova un credit de 500 de milioane de dolari, președintele Igor Dodon anunță că Ambasadorul R. Moldova în Federația Rusă, Andrei Neguță, a semnat împreună cu conducerea ministerului de finanțe rus Acordul de creditare cu R. Moldova, care prevede acordarea unui credit în valoare de 200 milioane de euro.

„Este primul suport financiar concret oferit din exterior țării noastre în această perioadă de criză, iar banii vor fi transferați în bugetul de stat al Moldovei pentru necesitățile țării, inclusiv la finanțarea unor proiecte de infrastructură”, a anunțat președintele Igor Dodon.

Potrivit actului semnat, prima tranșă de 100 de milioane de euro ar trebui să ajungă în R. Moldova în decurs de 30 de zile calendaristice de la intrarea în vigoare a Acordului dintre cele două țări. Cea de-a doua tranșă, la fel în sumă de 100 milioane de euro, ar urma să fie transmisă R. Moldova nu mai târziu de 31 octombrie 2020.

„Partea Moldovei, în interesul extinderii relațiilor economico-comerciale între cele două țări, va depune efort pentru a asigura implementarea proiectelor comune pe teritoriul R. Moldova de către companiile rusești. În acest scop, companiile rusești vor avea acces să participe la procedurile competitive pentru achizițiile de bunuri și servicii, stabilite în R. Moldova, în condiții nu mai puțin favorabile decât cele oferite companiilor din Moldova și altor companii” – este precizat în Acordul de creditare.

Tot potrivit Acordului, R. Moldova ar urma să întoarcă acest credit în decurs de 10 ani, în baza a 20 de plăți semestriale egale. Plățile vor fi rambursate la 15 martie și 15 septembrie a fiecărui an. Prima plată de rambursare va trebui realizată la 15 martie 2021. Totodată, creditul este acordat în baza unei dobânzi anuale de 2%.

Dacă plățile și dobânzile nu vor fi achitate în termen de 10 zile calendaristice de la data respectivă a plății, această datorie va fi declarată restantă și vor fi calculate dobânzi în mărime de 150% din rata dobânzii la împrumut, începând cu data respectivă a plății și până când datoria nu va fi achitată.

Acordul urmează să fie ratificat de Guvernele și Parlamentele ambelor părți.