Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   UE oferă un grant în…

UE oferă un grant în valoare de opt milioane de euro pentru susținerea antreprenoriatului din R. Moldova

Uniunea Europeană va oferi un grant în valoare de opt milioane de euro pentru susținerea antreprenoriatului din R. Moldova. Acordul în acest sens a fost semnat miercuri, 24 mai, de ambasadorului UE în R. Moldova, Jānis Mažeiks, și directorul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), Dumitru Pîntea.

„Resursele financiare în valoare de opt milioane de euro acordate de UE vor fi redirecționate pentru susținerea implementării a șapte programe de grant administrate de ODA. Asta înseamnă că mai mulți tineri, mai multe femei și mai multe afaceri vor avea acces la finanțarea și vor fi susținute la diferite etape de activitate. La modul practic, resursele financiare vor fi redirecționate pentru programele dedicate debutanților: „START pentru TINERI”, Program de susținere a Antreprenoriatului Feminin sau PARE 1+2. De asemenea, resursele financiare vor fi direcționate către programele de creștere, programul de Ecologizare a Întreprinderilor Mici și Mijlocii și programul de digitalizare a acestora. Resursele financiare vor fi oferite și pentru capitalizarea programului de retehnologizare a Întreprinderilor Mici și Mijlocii, program care se bucură de mult succes în ultima perioadă și care atinge foarte țintit nevoile antreprenorilor, mai ales în contextul recentelor crize care s-au acumulat. În același timp, resursele financiare vor fi alocate către un nou program dedicat dezvoltări turismului rural, care urmează să în următoarea perioadă să fie aprobat de Guvern.

Resursele UE nu schimbă programul de implementare a programelor menționate. Acestea vin să completeze resursele care au fost alocate de la bugetul de stat și să dea un impuls i mai mare intervenției pe care Guvernul și-a asumat-o în acest an pe dimensiunea antreprenoriatului. Astfel, aplicarea la programe se realizează dar în regim online. Același pachet minim de documente va fi necesar, legate de proiectul investițional. Evaluarea dosarelor va fi realizată de către ODA, conform procedurilor existente, iar deciziile vor fi luate de către comitetul de finanțare și risc”, a declarat directorul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), Dumitru Pîntea, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit ambasadorului UE, Jānis Mažeiks, noul pachet financiar al UE ar urma să aibă un impact foarte mare asupra sectorului IMM-urilor din R. Moldova în următorii trei ani.

 „În R. Moldova vom susține aproximativ 50 de mii de antreprenori, ceea ce este aproape numărul total de antreprenori din țară. (…) Suntem încrezători că acest nou pachet financiar al UE va avea un impact foarte mare asupra sectorului IMM-urilor în următorii trei ani, pentru că este complimentat de alte inițiative bilaterale care pune accentul pe transformarea verde și digitală”, a menționat ambasadorului UE Jānis Mažeiks.

La rândul său, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, a mulțumit UE pentru susținerea antreprenoriatului din R. Moldova, pentru dezvoltarea infrastructurii de suport în regiuni și susținerea integrării R. Moldova în spațiul economic european.