Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   SA „Energocom” a achiziționat de…

SA „Energocom” a achiziționat de pe bursa de electricitate din România, pentru ziua de mâine, 7802 MWh. Detalii de la viceprim-ministrul Andrei Spînu

SA „Energocom” a achiziționat de pe bursa de electricitate din România (OPCOM), pentru ziua de mâine, 2 noiembrie, 7802 MWh, anunță viceprim-ministrul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, care menționează că deficitul prognozat pentru miercuri va fi de 1698 MWh.

Potrivit lui Spînu, nu au fost semnate alte contracte comerciale pentru energie electrică.

„(…) S-a achiziționat încă 15 mln m3 de gaz. În total, Moldova are 142 mln metri cubi de gaz în rezervă. Nu a fost semnat contract de livrare a energiei electrice cu MGRES. Azi, și nici mâine, malul drept nu va primi electricitate de la MGRES.

Vreau să mulțumesc instituțiilor Guvernului care au depus un efort considerabil pentru a reduce consumul de energie electrică. Conform datelor, clădirile administrate de Guvern în luna octombrie au redus cu 23% consumul de energie electrică. Iar în Casa Guvernului s-a redus cu 30%. Primesc multe mesaje de susținere a efortului de economisire și de la Administrațiile Publice Locale. Vă încurajez să continuăm. Fiecare bec stins înseamnă o țară mai independentă energetic. Cea mai ieftină energie este cea pe care nu ai consumat-o!”, a spus Andrei Spînu într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) va examina, miercuri, „în regim de urgență” solicitările operatorilor și va ajusta prețurile reglementate pentru energia electrică furnizată consumatorilor finali, în conformitate cu noile prețuri de achiziție și prevederile metodologiei tarifare.

Pe 31 octombrie, viceprim-ministrul Andrei Spînu a venit cu mai multe precizări despre evoluția situației energetice din R. Moldova. Astfel, potrivit lui Spînu, pentru luna noiembrie, nu s-a semnat contract de livrare a energiei electrice cu Centrala termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES).

Totodată, potrivit oficialului, SA „Energocom”, pentru luna noiembrie, a semnat următoarele contracte pentru livrare a energiei electrice: s-a prelungit contractul cu OMV Petrom pentru 50 MWh pentru luna noiembrie; s-a prelungit contractul cu Nuclearelectrica pentru 35 MWh pentru luna noiembrie; pentru ziua de mâine, s-a procurat 5530 MWh energie electrică de pe OPCOM (bursa română de electricitate).

Pe 21 octombrie, reprezentanții „Moldelectrica” au anunțat stare de alertă pe piața energiei electrice a R. Moldova. Atunci, viceprim-ministrul Andrei Spînu a declarat că pe 22 și 23 octombrie nimeni nu va fi deconectat de la energia electrică. Totodată, oficialul a menționat că „începând de luni (24 octombrie n. red.), vom avea un deficit mai mare de energie electrică, ținând cont de anunțul MGRES de reducere a livrărilor de energie electrică”.