Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, despre datoria la gaze naturale a R. Moldova către Gazprom: „Nu există subtext politic în dorința de a încasa datoriile pe care R. Moldova le are față de Gazprom”
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri, 13 mai, că SA „Moldovagaz” trebuie să achite Gazpromului datoria pe care o are din 1994 pentru gazele naturale livrate, întrucât cerința este una normală și nu există niciun subtext politic, scrie TASS.
„Contactele trec prin Gazprom. Până la urmă, aceste datorii atârnă de bilanțul Gazprom. Prin urmare, dorința de a primi toți banii datorați este destul de firească și normală, mai ales în acele condiții în care datoriile, din păcate, nu se reduc. Dar trebuie să ceară detalii de la Gazprom, nu există niciun fundal politic aici”, a spus Peskov.
„Dacă mărfurile sunt livrate, acestea trebuie plătite. Pot avea loc unele concesii rezonabile, dar datoria nu poate crește constant. Acest lucru nu se încadrează în niciun concept și regim economic”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
Anterior, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a spus că cererea Gazprom de achitare a tuturor datoriilor la gaze acumulate din 1994 este o „abordarea politică”.
În toamna anului 2021, contractul dintre Moldovagaz și Gazprom a fost prelungit pe cinci ani, în baza unei formule de preț „propuse de partea moldovenească”.
Livrările de gaze naturale conform noului contract au început din 1 noiembrie 2021.
Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.
Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.