Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Prim-ministra Gavrilița, despre contractul semnat…

Prim-ministra Gavrilița, despre contractul semnat de Energocom cu o companie poloneză privind furnizarea gazelor naturale: „Este un preț de piață, în jur de o mie de dolari”

Prețul de achiziționare a gazelor naturale de către Energocom de la compania poloneză PGNiG „este unul de piață… în jur de o mie de dolari pentru mia de metri cubi”. Declarația a fost făcută luni, 25 octombrie, de către prim-ministra R. Moldova, Natalia Gavrilița, în cadrul emisiunii „ÎnPROfunzime” de la Pro TV.

Prim-ministra nu a spus prețul exact pe care îl va plăti R. Moldova companiei poloneze pentru gazele naturale, însă a menționat că R. Moldova a procurat gazul de la polonezi la prețul de pe piața internațională.

„În contractele de acest tip standart pe piața europeană prețul nu este indicat și asta se face pentru a menține cocnurența este considerat un secret comercială. Este un preț de piață și toată lumea se poate uita aproximativ care sunt prețurile de piață. Suntem în această regiune…de 1 000 de dolari pentru mia de metri cubi”, a anunțat prim-ministra.

Potrivit prim-ministrei, R. Moldova poate accesa gaze naturale prin patru puncte – din România, Ucraina și în zona de sud a țării prin revers. În context, șefa Guvernului a menționat că în luna octomrbie R. Moldova a primit o anumită cantitate de gaze naturale prin gazoductul Iași-Ungheni pentru a echilibra presiunea din conducte însă, potrivit prim-ministrei, gazoductul Iași-Ungheni nu are capacitatea suficientă pentru a acoperi furnizarea gazelor naturale pentru întreg teritoriul R. Moldova.

„În contractele de acest tip standart pe piața europeană prețul nu este indicat și asta se face pentru a menține cocnurența este considerat un secret comercială. Este un preț de piață și toată lumea se poate uita aproximativ care sunt prețurile de piață. Suntem în această regiune…de 1 000 de euro metru cub. Acum putem accesa gaze prin patru puncte gaze naturale, din România, Ucraina și în sud prin revers. Întrebarea este la ce preț putem accesa gaze naturale? Gazoductul Iași-Chișinău este funcțional. Noi am primit o cantitate de gaze naturale pe perioada acestei luni, o cantitate de echilibrarea pentru a menține presiunea. Capacitatea gazoductului Iași-Ungheni nu permite asigurarea întregului teritoriul al R. Moldova. Este o problemă și cu furnizarea a gazului pe partea dreaptă a Nistrului. Nu este suficientă capacitatea de gaz importată prin gazoductul Iași-Ungheni pentru perioada de iarnă. Ucraina ne-a oferit 15 milioane de metri cubi pe datorie pe care trebuie să-i întoarcem când prețurile vor fi mai accesibile. Putem lua gaz din Ucraina prin mai multe puncte de trecere și nu este o problemă de furnizarea gazelor în regiunea trasnistreană. Dacă gazul intră prin Alexeevca atuni Ucraina nu poate livra gaz regiunii trasnistrene. (…) Putem aduce gaze naturale prin patru puncte, dar problema este pentru efectuarea plății pentru aceste gaze. Pe piață prețul este mai mari și plata se efectuează în avans”, a declarat prim-ministra Gavrilița.

Gavrilița a mai menționat că autoritățile de la Chișinău continuă să negocieze cu Gazprom un contract pe termen lung privind livrarea gazelor naturale, dar în același timp identifică surse alternative care ar putea livra gaze naturale.

„Ne dorim un contract pe termen lung cu Gazprom. Ne aflăm într-o criză energetică. Au crescut excepțional prețurile la gaz. În aceste condiții suntem în negocieri pentru a obține un preț mai bun. (…) Dacă am avea un preț de piață pentru un an acest preț ar fi de 700 de dolari pentru mia de metri cubi. (…) Ne dorim un preț rezonabil chiar și în aceste condiții. Pentru R. Moldova un preț rezonabil ar fi un preț mai jos decât în UE, raportat la salariile din Moldova. (…) Am solicitat prelungirea contractului precedent care era bazată pe procedura carburanților. (…) Din 2015, R. Moldova nu acumulează datorii, ci plătește datoriile unor întreprinderi de stat. Suntem gata să plătim o anumită parte din datorii într-o anumită perioadă, dar sunt datorii care nu cunoaștem cum s-au format, sunt datorii care nu au fost recunoscute de ANRE. Cum să știm că aceste datorii există? Am vrea ca să existe un audit ca să cadem de acord pe suma datoriei și să vedem cum o restructurăm. Acum nu credem că este cazul de grăbire de restructurare a unor datorii. (…) Ne dorim să avem un preț rezonabil de la Gazprom, dar înțelegem că trebuie să căutăm surse alternative și finanțe și surse pentru a compensa agenții economici, oamenii care vor fi afectați de aceste creșteri a tarifelor”, a mai adăugat șefa Executivului.

Reprezentanții Guvernului anunță că luni, 25 octombrie 2021, a fost semnat un contract pentru o achiziție de probă de un milion de metri cubi de gaze naturale între compania de stat Energocom și compania poloneză PGNiG. Viceprim-ministrul, Andrei Spînu, susține că tariful achitat de cetățeni pentru gazele naturale rămâne neschimbat.

Pe 22 octombrie, în R. Moldova a fost declarată stare de urgență pentru următoarele 30 de zile. Deputații din Parlamentul de la Chișinău au aprobat proiectul de hotărâre al Guvernului cu privire la declararea stării de urgență în legătură cu deficiențele de aprovizionare cu gaze naturale. Ulterior, Hotărârea Guvernului a fost publicată în Monitorul Oficial (MO). Detalii aici.

La 23 octombrie curent, după vizita de la Moscova, în legătură cu semnarea unui nou contract de furnizare a gazelor naturale cu gigantul de gaze „Gazprom”, viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat că oferta propusă în acest moment de compania energetică din Federația Rusă nu este în avantajul cetățenilor moldoveni. Spînu afirmă că prețul cerut, care include condiții financiare și nefinanciare, inclusiv achitarea în termeni restrânși a datoriei istorice, este mai mare decât ofertele de pe piețele internaționale de gaz.

Tot la 23 octombrie curent, TASS a relatat că „Gazprom” va putea prelungi contractul de tranzitare și furnizare a gazelor naturale pentru R. Moldova numai dacă Chișinăul va achita datoria în valoare de 709 milioane de dolari. „Dacă plata pentru aprovizionarea cu gaz nu va fi plătită integral și un contract nou nu va fi semnat, de la 1 decembrie curent, „Gazprom” va sista livrările de gaze pentru R. Moldova”. Declarațiile aparțin lui Serghei Kuprianov, un purtător de cuvânt al companiei.

Pe 30 septembrie curent, contractul pentru tranzitare și furnizare a gazelor naturale dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” a fost prelungit pentru o lună. Detalii aici.

Citește și: