Plătesc moldovenii cel mai mare preț pentru gazele naturale din sud-estul Europei? O analiză economică, criticată de Ministerul Energiei și un expert
Analistul economic Veaceslav Ioniță a publicat luni, 29 ianuarie, un infografic privind prețul la gazele naturale pentru consumatorii din țările din sud-estul Europei în 2023, conform căruia prețul gazelor în R. Moldova este de 4 ori mai mare decât în Ucraina sau Ungaria și cu 45% mai mare decât mediana regională.
Informațiile au fost preluate de mai mulți politicieni. Totuși, Ministerul Energiei și membrul Consiliului de observatori al SA „Moldovagaz” Sergiu Tofilat nu consideră datele ca fiind prezentate corect.
„Dacă să ne raportăm la prețul median de 12,5 Lei/m3, atunci doar în luna decembrie noi am fost deposedați din motive necunoscute încă cu 750 de milioane de lei.
Pentru întreg sezon de încălzire noi vom plăti în plus pentru gazele naturale nu mai puțin de 4,5 miliarde de lei. Asta dacă luăm prețul median, dar nu cel din țări precum Ucraina și Ungaria.
Cine va răspunde pentru această delapidare similară cu jaful miliardului???”, se arat în analiza făcută de Veaceslav Ioniță.
Conform reprezentanților Ministerului Energiei, Ionițǎ face comparație între prețul efectiv aplicat în alte țǎri cu prețul reglementat din R.Moldova.
„Amintim cǎ în R. Moldova nu s-a plafonat prețul gazelor pentru consumatori, ci s-a aplicat mecanismul de compensare în facturi. Conform datelor Moldovagaz, prețul mediu efectiv pentru consumatorii casnici în decembrie 2023, care include și compensațiile acordate de Guvern, a constituit 14.63 lei/m3.
Mai mult ca atât, Moldovagaz deja a depus cerere la Agenția Națională de Reglementare în Energetică (ANRE) pentru reducerea tarifului pentru consumatorii finali. Urmează, în cel mai scurt timp, ANRE să ia o decizie în acest sens.
Totodatǎ, din țările indicate de Ioniță, doar Bulgaria se aflǎ în condiții similare R. Moldova, neavând producție proprie și fiind supusă șantajului de către Gazprom, care a limitat livrările.
Celelalte țări fie au producție proprie și, respectiv, posibilitatea de a plafona prețul la gaze, cu derogări la regulile pieței (Polonia, Ucraina, România), fie au acces la surse de gaz natural comprimat (Polonia, Croatia), ori au prețuri subvenționate pentru consumatorii casnici din contul altor consumatori (Serbia, Ungaria).
La fel, metodologia de efectuare a studiului la care face referințǎ Ionițǎ stipuleazǎ cǎ prețurile afișate se referă la piața nereglementată, care variazǎ de la o lunǎ la alta, pe când prețul utilizat pentru Moldova se referǎ la prețul reglementat, calculat în baza unei medii anuale. Pentru informare, în 2023 prețul mediu pentru consumatori casnici din UE a fost de €11.9 per 100 kWh sau aproximativ 25 de lei/m3”, se arată într-un răspuns transmis ZdG de către expertul Vitalie Condrațchi din cadrul Serviciului informare și comunicare cu mass-media al Ministerului.
De cealaltă parte, Sergiu Tofilat a scris pe rețelele de socializare că analiza publicată ar fi „manipulare şi dezinformare”, recomandându-i expertului economic să depună o plângere la Procuratură dacă crede că este vorba despre „o schemă de miliarde”.
„1. (…) Preţul mediu pe UE a fost de 0,1187 EUR/MWh, sau 24,89 lei/m3, inclusiv taxe. La noi tariful a fost de 29,27 lei până în luna mai, după care s-a redus la 18,07 lei în iunie.
2. Tovarăşul Ioniţă a luat ofertele de preţ nereglementate (pe piaţa liberă) pentru decembrie şi le-a comparat cu… tariful anual. Genial, e fix cum ai compara temperatura din luna decembrie cu temperatura medie pe tot anul . Asta da expertiză! Dacă tov. Ioniţă poate aduce gaz mai ieftin în Moldova, licenţa pe 25 ani costă 3 250 de lei, pot să-i împrumut dacă nu-i ajung bani.
Când treci la un furnizor nereglementat, alegi un preţ care se modifică în fiecare lună, după cum joacă bursa, ori un preţ fix pe 1-2 ani. Poţi să câştigi, dar poţi s-o dai în bară dacă nu te pricepi cum se schimbă preţul la bursă. În schimb, tariful se calculează la un preţ mediu pe tot anul şi nu ţine cont de schimbările de pe bursă. Ţi-ai făcut rezervă de gaz vara, când sunt cele mai bune preţuri, şi-l consumi toată iarna.
3. Ce a „uitat” să menţioneze autorul, este că multe ţări au extracţie proprie de gaz sau au plafonat preţurile la consumatorii casnici. Da, sunt ceva mai bogate ca noi, au bani, îşi pot permite. De pildă, în 2022 peste 800 miliarde de euro au alocat ţările UE ca să reducă facturile la gaz şi energie.
Pe de altă parte, Ucraina a îngheţat tarifele din cauza războiului, dar primeşte ajutor de la întreaga lume să-şi finanţeze bugetul. Ungaria a mers pe populism – a făcut subvenţionare încrucişată: la cei casnici le-a pus un tarif mai mic (0,25 EUR/m3), iar diferenţa a pus-o pe spatele agenţilor economici, care achită 1,85 EUR/m3. Companiile lor au fost nevoite să majoreze preţurile la produse şi servicii, iar în rezultat inflaţia în Ungaria a fost mai mare ca în UE”, a explicat Tofilat.
SA „Moldovagaz” a anunțat vineri, 26 ianuarie, că a expediat ANRE demersul de revizuire a tarifului de furnizare a gazelor naturale către consumatorii finali la prețuri reglementate în 2024. Astfel, consumatorii casnici ar putea plăti pentru gazele naturale utilizate, din 1 ianuarie, 16,06 lei pentru un metru cub, fără TVA, un preț cu 67 de bani mai mic decât cel actual. Totuși, Moldovagaz a prezentat și alte trei scenarii de aplicare a noului preț.
Potrivit proiectului de calcul, tariful mediu ponderat pentru furnizarea gazelor naturale se propune să fie redus până la 13 347 de lei pentru o mie de metri cubi sau cu 12,5%.