Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Ministrul Energiei: „Toate „dezvăluirile” făcute…

Ministrul Energiei: „Toate „dezvăluirile” făcute de Renato Usatîi nu sunt decât lectura cu intonație a scrisorii pe care am trimis-o în aprilie către ANRE”

Ministrul Energiei Victor Parlicov a făcut publică o scrisoare pe care spune că a trimis-o în luna aprilie în adresa Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) pentru a sesiza „inechitatea de pe piața” de gaze naturale creată de unele companii private și a solicitat autorității publice centrale de reglementare și monitorizare a sectoarelor din domeniul energetic să intervină.

„Toate „dezvăluirile” făcute ieri de Renato Usatîi nu sunt decât lectura cu intonație a scrisorii pe care am trimis-o în aprilie către ANRE și pe care o fac publică. Guvernul a sesizat inechitatea de pe piață și a solicitat ANRE să intervină. ANRE, ca regulator independent, trebuie sa vină cu o soluție ca acoperirea devierilor tarifare, formate începând cu 2021, să fie distribuită echitabil între consumatorii de gaz. Mâine în cadrul Comisiei Situații Excepționale vom interveni ca să grăbim intervenția reglementatorului”, a scris ministrul Parlicov pe rețelele de socializare.

Conform documentului publicat, în contextul înregistrării pe piețele regionale a unor „volatilități ridicate” a prețurilor la resursele energetice în ultimii ani, care au un impact direct asupra prețurilor de achiziție a energiei electrice şi gazelor naturale importate în R. Moldova, ministru Energiei a remarcat că, în contextul în care prețul mediu ponderat de achiziție a gazelor naturale de circa 927 $/1000 m³ prevăzut în prețurile reglementate pentru furnizarea gazelor naturale în vigoare include şi devierile financiare negative acumulate atât de consumatorii casnici cât și non-casnici în perioada precedentă, acesta „nu este competitiv cu prețurile actuale de achiziție a gazelor naturale importate în Republica Moldova de alți furnizori (aproximativ 450-500 $/1000 m³ pe piața spot)”.

Astfel, ministrul a subliniat că „tot mai mulți” consumatori non-casnici își schimbă furnizorul de gaze naturale şi/sau de energie electrică, „rămânând astfel povara de returnare a devierilor tarifare negative incluse în mare parte pe consumatorii casnici și parțial pe consumatorii non-casnici care achiziționează în continuare gaze naturale şi/sau energie electrică la prețuri reglementate”.

Totodată, a amintit că o situație de acest fel a fost înregistrată la sfârşitul anului 2021, când consumatorii finali, beneficiari ai serviciilor prestate de un furnizor la prețuri nereglementate, cu o cotă de piață de aproximativ 10%, nu au participat la rambursarea devierilor financiare negative înregistrate de furnizorul serviciului universal.

ZdG a solicitat un comentariu din partea reprezentanților ANRE, dar nu am primit un răspuns deocamdată.

Președintele partidului politic „Partidul Nostru”, Renato Usatîi, a publicat o listă cu cinci companii, despre care a declarat că ar livra unor agenți economici gaze naturale la un preț între 11 și 14 lei, în timp ce restul consumatorilor achită aproape 30 de lei pentru un metru cub de gaze de la Moldovagaz.

În lista publicată de Usatîi sunt companiile: National Power Corporation, SD-Energy, SRL „Transautogaz”, „Natural Gaz D.C.” și Rotalin Gaz. Din cele cinci companii, doar două au răspuns la apelurile jurnaliștilor Ziarului de Gardă pentru a oferi o reacție la declarațiile președintelui partidului politic „Partidul Nostru” Renato Usatîi.

Reprezentanții companiei „Natural Gaz D.C.” au declarat pentru ZdG luni, 29 mai, că nu ne pot oferi o reacție la telefon, ci doar la sediul companiei, iar administratorul companiei „SD-Energy”, Gorun Ruslan, a declarat că prețul cu care compania sa vinde gaze naturale este „de 10 – 15% mai ieftin decât cel de la Moldovagaz” și nu știe de unde Renato Usatîi are informații despre „prețurile de 11 și 14 lei” pentru un metru un de gaze naturale.

Președintele partidului politic „Partidul Nostru” Renato Usatîi a ținut luni, 29 mai, o conferință de presă cu titlul „Cel mai mare jaf al cetățenilor R. Moldova” în care a vorbit despre cum mai multe companii livrează unor agenți economici gaze naturale la un preț între 11 și 14 lei, în timp ce restul consumatorilor achita aproape 30 de lei pentru un metru cub de gaze de la Moldovagaz.

Renato Usatîi a declarat că după decizia privind liberalizarea pieței gazelor naturale, circa 20 de companii au obținut dreptul de a importa și de a vinde gaze naturale. Președintele partidului politic „Partidul Nostru” a prezentat și un contract, despre care a spus că ar fi fost semnat între un locuitor al capitalei și o companie furnizoare de gaze la un tarif de 14 lei 50 de bani pentru un metru cub.

Dorin Recean a anunțat pe 26 mai că autoritățile vor solicita diminuarea tarifului la gazele naturale, în contextul în care Guvernul va procura, începând cu această săptămână, gaz mai ieftin, după ce prețul gazelor pe piața internațională a scăzut semnificativ.

Din 1 octombrie 2022, consumatorii casnici achită 29 de lei și 27 de bani, cu TVA inclus, pentru un metru cub de gaze naturale, potrivit unei Hotărâri aprobate de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE).