Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Motorina se ieftinește cu aproape…

Motorina se ieftinește cu aproape 30 de bani. ANRE a afișat noile prețuri la carburanți valabile în weekend

Imagine simbol

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a publicat noile prețuri plafon la carburanți, valabile pentru zilele de sâmbătă, duminică și luni, 19 – 21 noiembrie 2022. Potrivit ANRE, în weekend, motorina se ieftinește cu 28 de bani, iar benzina cu 17 bani. Astfel, un litru de motorină va costa 26 de lei și 68 de bani, iar un litru de benzină cu cifra octanică A 95 va costa 26 de lei și 52 de bani.

Pe 17 noiembrie, ANRE anunța că după o perioadă de circa trei luni, în care s-a înregistrat un fenomen atipic pentru piața moldovenească exprimat prin depășirea semnificativă a prețului de comercializare a motorinei în raport cu prețul la benzină, actualmente Agenția atestă o stabilizare și echilibrare a celor doi parametri. Fenomenul respectiv se explică prin oferta redusă de produse petroliere în anumite perioade în raport cu cererea, generate în mare parte de evoluțiile regionale și războiul din Ucraina.

„În prezent, asistăm la o repoziționare a parității tradiționale dintre cele două tipuri de carburanți (benzina și motorina), fapt care duce la apropierea tot mai mare a nivelului prețurilor la acestea.

Pentru comparație, dacă pe parcursul lunii octombrie 2022 prețul la motorină a ajuns să fie chiar și cu 3,77 lei/litru mai mare decât cel la benzină, atunci la situația la zi, această diferență s-a redus treptat ajungând la doar 0,27 lei/litru, prețul motorinei standard stabilit pentru ziua de mâine coborând sub nivelul de 27 lei”, a anunțat pe 17 noiembrie ANRE.

Preţurile maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard se stabilesc de către ANRE în baza Metodologiei de calcul şi aplicare a preţurilor la produsele petroliere și sunt publicate zilnic pe site-ul Agenției, iar benzinăriile din țară trebuie să le afișeze de la miezul nopții.