Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   CSE: Energocom va achiziționa 15…

CSE: Energocom va achiziționa 15 milioane de metri cubi de gaze naturale. Acestea vor fi stocate în depozitele din România și Ucraina

SA „Energocom” va procura 15 milioane de metri cubi de gaze naturale care vor fi stocate în depozitele din România și Ucraina. Decizia a fost luată joi, 29 august, în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE). Potrivit dispoziției CSE, publicată pe site-ul Guvernului, stocurile de gaze naturale vor fi procurate și livrate în baza unui contract-cadru de vânzare-cumpărare a gazelor naturale de tip EFET, încheiat între SA „Energocom” și SA „Moldovagaz”.

„(…) La data adoptării prezentei dispoziţii SA „Energocom” va procura în baza contractului EFET semnat, iar SA „Moldovagaz” va asigura livrarea şi va vinde 10 mil. m3 de gaze naturale la condiţii standard, la preţul de achiziţie de 1882,78 USD/1000 m3 , care va fi confirmat prin actul de predare-primire semnat între SA „Moldovagaz” şi FJSC „Gazprom”, la care se adaugă tariful de intrare în sistemul de transport al SRL „Moldovatransgaz”, la condiţiile de livrare ale pieţei angro a Republicii Moldova. Livrarea se va efectua la data de 30 septembrie”, se arată în dispoziția CSE.

Totodată, SA „Energocom” va procura și 5 milioane de metri cubi de gaze naturale la preţul preliminar de achiziţie al gazelor naturale de 1058,11 USD/1000 m3, estimat conform situației din 23 septembrie.

„Preţul final al gazelor naturale va fi recalculat după stabilirea preţului de import al gazelor naturale pentru SA „Moldovagaz” în luna octombrie 2022. Livrarea se va efectua la solicitarea SA „Energocom”. Până la onorarea deplină a obligațiilor SA „Moldovagaz” față de SA „Energocom”, contravaloarea gazului va fi garantată prin gajarea către SA Energocom a creanțelor cu titlu executoriu SA „Moldovagaz” față de SA „Termoelectrica””, au decis membrii Comisiei.

În plus, conform dispoziției, capitalul social al SA „Energocom” va fi majorat, din contul modificării soldurilor de mijloace băneşti la conturile bugetului de stat, cu 511 milioane de lei.

Dispozitie Cse Nr. 38 Din 29.09.2022 by Ziarul de Gardă on Scribd

Guvernul a aprobat în ședința de joi, 29 septembrie, proiectul hotărârii cu privire la crearea și menținerea stocurilor de securitate de gaze naturale, „în scopul asigurării unor soluții de rezervă privind aprovizionarea cu gaze naturale a R. Moldova în situație de urgență”.

Astfel, potrivit documentului, Societatea pe Acțiuni „Energocom” va fi desemnată în calitate de entitate pentru crearea și menținerea stocurilor de securitate de gaze naturale. În același timp, S.A. „Energocom” va crea  în termen de cel mult o lună de la intrarea în vigoare a hotărârii, un cont bancar distinct dedicat realizării obligației de creare și menținere a stocurilor de securitate. 

Viceprim-ministru, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu a spus că se așteaptă ca de la 1 octombrie Gazprom să respecte contractul semnat cu Moldovagaz în toamna anului 2021. Totuși, ministrul a mai afirmat că „având în vedere criza gazelor la nivel mondial și faptul că Gazprom nu a confirmat până azi continuitatea livrărilor, Guvernul se pregătește de câteva scenarii pentru a diminua” riscurile sistării livrărilor de gaze naturale.

Potrivit Guvernului, în conformitate cu dispozițiile anterioare ale CSE, S.A. „Energocom” a achiziționat până acum gaze naturale în volum de 39,5 mil m3.