Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Cine sunt cei doi candidați…

Cine sunt cei doi candidați selectați spre a fi propuși Parlamentului pentru funcția de membru al Consiliului de supraveghere al BNM

Colaj ZdG

Comisia economie, buget și finanțe va propune Parlamentului candidatura fostei prim-ministre Natalia Gavrilița și a vicepreședintelui Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) Vitalie Lemne la funcția de membru al Consiliului de supraveghere al Băncii Naționale a Moldovei (BNM). Anunțul a fost făcut de președintele Comisiei Radu Marian, după ședința din 20 iulie în cadrul căreia au fost evaluate dosarele celor 17 persoane care și-au depus candidatura la cele 4 funcții vacante.

„Este foarte important pentru noi să avem un consiliu de supraveghere care să asigure balanța dintre independența băncii centrale pe de o parte, și interesul public pe de altă parte.

Decizia finală o va lua plenul Parlamentului, după confirmarea din partea Comisiei juridice, numiri și imunități. Odată numite, aceste persoane vor avea o lună ca să renunțe la funcțiile și afilierile care sunt incompatibile cu legea”, a transmis Radu Marian.

În perioada următoare, Comisia va propune alte două persoane în această funcție „importantă”, a mai precizat Marian.

Vitalie Lemne a fost numit în funcția de vicepreședinte al Comisiei Naționale a Pieței Financiare în octombrie 2021. Într-un comunicat de atunci al Parlamentului se menționa că Vitalie Lemne deține o experiență îndelungată de activitate în sectorul bancar, începând cu munca în sucursală și până la funcții manageriale la centrala băncii. Lemne deține experiență de activitate în sectorul real al economiei.

ZdG a relatat anterior că șaptesprezece persoane concurează pentru cele patru mandate de membru al Consiliului de supraveghere al Băncii Naționale a Moldovei (BNM), care vor deveni vacante în curând. Printre aceștia se numără fosta prim-ministră Natalia Gavrilița, ex-directoarea Serviciului Fiscal de Stat (SFS) Rozalina Albu, dar și cei patru membri ai Consiliului de supraveghere cărora le expiră mandatul.

Dumitru Ursu, Alexandru Pelin, Valeriu Iaşan și Vadim Enicov au fost numiți membri ai Consiliului de supraveghere al Băncii Naţionale a Moldovei prin Hotărîrea Parlamentului Republicii Moldova nr. 202 din 29 iulie 2016. Cei patru s-au înscris la concursul anunțat de Parlament în iulie 2023.

Membrii Consiliului de supraveghere şi cei ai Comitetului executiv sînt numiţi în funcţie pe un termen de 7 ani, cu posibilitatea reînnoirii mandatului.

Cei patru membru ai Consiliului de supraveghere, care nu sunt angajați ai BNM, au ridicat în anul 2022 indemnizați de la BNM în valoare totală de 1 120 024 de lei, adică circa 93 de mii de lei lunar, conform declarațiilor de avere ale acestora. Iasan Valeriu a declarat indemnizații în valoare totală de peste 908 mii de lei, net.

Fosta prim-ministră Natalia Gavrilița a făcut un anunț public vineri, 14 iulie, că a decis să depună dosarul pentru funcția de membră a Consiliului de supraveghere al BNM.

„Eu cred că experiența și abilitățile mele vor fi utile anume în această funcție. Am decis să mă dedic de acum încolo dezvoltării economice a țării noastre dintr-o funcție tehnică, dar foarte importantă pentru stabilitatea macro-financiară a R. Moldova”, a scris Natalia Gavrilița pe rețelele de socializare.

Aceasta a menționat că dacă va câștiga concursul pentru această funcție, este obligată de lege să renunțe la orice afiliere politică, inclusiv să își suspende statutul de membru al Partidului Acțiuni și Solidaritate (PAS).

„E o decizie grea pe care mi-o asum. În același timp, voi rămâne în continuare alături de cetățeni, veghind ca activitatea Băncii Naționale să fie cât mai eficientă, transparentă și credibilă”, a mai transmis Gavrilița.

Rozalina Albu, directoare a SFS, numită în această funcție în noiembrie 2021, și-a dat demisia în luna martie 2023.

Parlamentul a lansat la 6 iulie concursul public pentru selectarea candidaților la funcția de membru al Consiliului de supraveghere al Băncii Naționale a Moldovei (BNM). Decizia a fost adoptată de Comisia economie, buget și finanțe.

Potrivit regulamentului, candidatul trebuie să dețină o experiență de muncă de cel puțin 10 ani în domeniul financiar, juridic sau de audit ori într-o funcție științifică sau academică în aceste domenii. Dosarele vor include, printre altele, declarația pe proprie răspundere că, în cazul în care va fi numit în funcția de membru al consiliului de supraveghere al BNM, în termen de 30 zile, candidatul va renunța, pe durata mandatului, la funcțiile incompatibile cu funcția de membru al consiliului de supraveghere al BNM.