Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Ce presupune noua Metodologie de…

Ce presupune noua Metodologie de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, care a intrat astăzi în vigoare

Imagine-simbol

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) anunță că începând cu 1 iulie va publica în fiecare zi lucrătoare, până la ora 12:00, pe pagina sa oficială indicatorii de referință, stabiliți în baza cotațiilor internaționale Platss.

Joi a intrat în vigoare o nouă Metodologie de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, aprobată în iunie curent de Consiliul de Administrație al ANRE.

Toți operatorii pieței produselor petroliere urmează să stabilească până la ora 23:59 a zilei astăzi stocul de produse petroliere și a gazului lichefiat, care va fi considerat ca o singură partidă, iar prețurile maxime la această partidă vor fi determinate reieșind din valoarea medie a cotațiilor medii pentru fiecare tip de produs la ziua respectivă.

Potrivit ANRE, pentru stocul determinat ca o singură partidă operatorii vor stabili prețurile maximale de comercializare a produselor petroliere și a gazului lichefiat în baza indicatorilor ANRE, care vor fi puse în aplicare începând cu 2 iulie curent, ora 00:01.

Responsabilii din cadrul ANRE mai susțin că titularii de licențe pentru importul și comercializarea produselor petroliere principale și a gazului lichefiat sunt obligați să prezinte lunar agenției rapoartele privind prețurile și cheltuielile medii aferente activității desfășurate.

Hotărârea Consiliului de Administrație al ANRE din iunie curent, privind aprobarea Metodologiei de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere – prin care au fost stabilite valorile marjelor la comercializarea cu ridicata și la comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat, pentru semestrul doi al anului 2021 a fost luată în regim de urgență reieșind din termenele restrânse impuse de Legea din aprilie curent, pentru modificarea Legii privind piața produselor petroliere și „asigurarea consumatorilor de produse petroliere din R. Moldova cu prețuri stabilite în mod transparent, conform limitelor impuse de legislația în vigoare”.  

Pe 12 martie curent, directorul general al ANRE, Veaceslav Untilă a fost audiat în plenul Parlamentului în legătură cu scumpirile la carburanți și produse petroliere. El declara atunci că instituția pe care o administrează nu dispune de competențe și atribuții care ar permite să intervină direct în mecanismul de formare a prețurilor la produsele petroliere.

Din luna martie a anului 2019 petroliștii stabilesc de sine stătător prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere, fără să depășească rata de rentabilitate anuală de 10%.