Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Câți bani a primit R.…

Câți bani a primit R. Moldova de la partenerii externi, în prima jumătate a anului 2022. Precizările Ministerului Finanțelor

R. Moldova a primit, în prima parte a anului 2022, aproximativ 75 de milioane de euro și 86,5 milioane de dolari de la partenerii externi. Despre aceasta a anunțat Ministerul Finanțelor într-un comunicat în care a venit cu precizări despre volumul mijloacelor financiare acordate de partenerii de dezvoltare pentru a sprijini R. Moldova în diminuarea deficitului bugetar și asigurarea realizării programelor din bugetul de stat.

Mai exact, potrivit autorităților de la Chișinău, pe parcursul anului 2022, în bugetul de stat au fost încasate mijloace financiare din partea Fondului Monetar Internațional, în luna mai – 55,1 milioane de euro și 86,5 milioane de dolari SUA și din partea Guvernului Poloniei, în luna iulie – 20 de milioane de euro. 

„Totodată, în conformitate cu cele agreate cu partenerii de dezvoltare, în următoarele luni sunt preconizate următoarele intrări de mijloace financiare în bugetul de stat:
Banca Mondială – 151 de milioane de euro, dintre care 9,2 milioane de dolari SUA grant,
Uniunea Europeană – 125 de milioane de euro, dintre care 90 de milioane de euro grant,
Agenția Franceză pentru Dezvoltare – 15 milioane de euro,
Guvernul României – 10 milioane de euro grant”, precizează Ministerul Finanțelor.

Agenția Franceză pentru Dezvoltare va acorda R. Moldova 15 milioane de euro – DOC

Potrivit Ministerului, sursele financiare în formă de suport bugetar sunt utilizate pentru asigurarea finanțării priorităților Guvernului, printre care atenuarea efectelor crizei energetice și inflației asupra populației și mediului de afaceri, precum și pentru asigurarea continuării proiectelor de investiții capitale finanțate din surse bugetare.