Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   APP a format o comisie…

APP a format o comisie externă „în vederea elucidării cauzelor” opririi avariate a blocului energetic nr. 3 al S.A. „Termoelectrica”

Agenția Proprietății Publice (APP) a constituit o comisie externă de expertiză „în vederea elucidării cauzelor” opririi avariate a blocului energetic nr. 3 din cadrul Centralei electrice cu Termoficare nr. 2, Sursa I, anunță joi, 1 decembrie, Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

Astfel, potrivit ministrului Andrei Spînu, din cadrul comisiei care va evalua cauzele incidentului de la S.A. „Termoelectrica” vor face parte:

  • Constantin Borosan, secretar de stat în domeniul energeticii, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, președintele comisiei;
  • Victor Parlicov, expert în domeniul energetic, societatea civilă;
  • Sergiu Tofilat, expert în domeniul energetic, societatea civilă;
  • Chicu Sergiu, șef adjunct Direcția contencios și control al legalității, Agenția Proprietății Publice;
  • Balan Victor, doctor conferențiar, Universitatea Tehnică din Moldova;
  • Braga Dumitru, doctor, lector, șef Departament Energetică, Universitatea Tehnică din Moldova;
  • Cernei Mihail, doctor conferențiar, Universitatea Tehnică din Moldova, ex-director S.A. „Termocom”;
  • Guțu Aurel, doctor conferențiar, Universitatea Tehnică din Moldova;
  • Dobrea Ina, lector universitar, Universitatea Tehnică din Moldova;
  • Golovanov Nicolae, profesor, Facultatea Energetică, Universitatea Politehnică București;
  • Vasile Nemțan, șef adjunct automatică și verificări, S.A. „CET-Nord”;
  • Oboznîi Denis, șef adjunct serviciu în alte ramuri, Serviciul juridic S.A. „Termoelectrica”, secretarul comisiei.

Incidentul de pe 11 noiembrie la blocul energetic nr. 3 din cadrul Centralei electrice cu Termoficare nr. 2, Sursa I, a fost provocat de o defecțiune la sistemul de răcire, au anunțat luni, 28 noiembrie, reprezentanții întreprinderii „Termoelectrica”.

„Cauza deconectării avariate a blocului energetic a fost stabilită de către comisia tehnică pentru cercetarea incidentului din cadrul „Termoelectrica” S.A. Totodată, incidentul este cercetat și în cadrul unei comisii de anchetă, cu antrenarea unor părți terțe externe. Respectiv, locul apariției fisurii ulterior va putea fi constatat de către Comisia de anchetă respectivă. Raportul comisiei va fi executat în conformitate cu prevederile instrucțiunii cu privire la examinarea și evidența deranjamentelor tehnologice în funcționarea centralelor, rețelelor electrice și termice, prin întocmirea actului corespunzător.

În continuare, „Termoelectrica” S.A. este deschisă să ofere tot suportul necesar și acces la informații organelor de drept și comisiei de anchetă pentru desfășurarea acțiunilor de documentare și investigare (…). În contextul celor menționate „Termoelectrica” S.A. dezminte toate interpretările eronate la acest subiect, considerându-le nedocumentate și calomnioase, menite să distorsioneze activitatea întreprinderii, într-o perioadă de criză”, arată un comunicat al întreprinderii.

Anterior, reprezentanții întreprinderii au anunțat că, pe 11 noiembrie, blocul energetic nr. 3 al „Termoelectrica” s-a defectat. Potrivit lor, în urma inspectării generatorului, s-a stabilit că motivul deconectării avariate a fost „pătrunderea în corpul generatorului a unui volum de apă din conducta de alimentare a răcitoarelor. Pe conducta răcitorului a fost depistată o fisură”.

Conform S.A. „Termoelectrica”, pe 10 noiembrie, la ora 17:35, a avut loc declanșarea generatorului blocului energetic nr. 3, de la sursa I, la sistemul electroenergetic, conform planului de producere.