Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   ANRE susține că majorarea semnificativă…

ANRE susține că majorarea semnificativă a prețului la motorină „este dictată de nivelul ridicat al cotațiilor Platts la acest tip de carburant”

Sursa foto: playtech.ro

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) susține că majorarea semnificativă a prețului la motorină „este dictată de nivelul ridicat al cotațiilor Platts la acest tip de carburant”, care pe parcursul lunii octombrie s-au majorat continuu, ajungând la nivelul mediu de 1 134 $/tona sau cu 16% mai mult, comparativ cu acum două săptămâni.

„Bursele internaționale au înregistrat în prima jumătate a lunii curente un nivel ridicat al cotațiilor la carburanți, în special la motorină, în contextul embargoului care se așteaptă pentru importurile de petrol din Rusia și ca urmare a deciziei OPEC+ de a micșora extracția de petrol. În consecință, în cadrul sesiunilor bursiere din luna curentă, cotațiile zilnice la motorină au ajuns inclusiv la nivelul de 1220 $/tona”, anunță ANRE într-un comunicat.

Marți, 18 octombrie 2022, motorina se scumpește cu 58 de bani, iar benzina cu 10 bani, anunță Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Astfel, un litru de motorină va costa 28 de lei și 53 de bani, iar un litru de benzină cu cifra octanică A 95 va costa 25 de lei și 21 de bani.

„ANRE asigură consumatorii din Republica Moldova că în baza Metodologiei aplicate, carburanții se comercializează la pompă la un preț corect, racordat la realitățile zilei în care își fac achiziția. Nivelul prețurilor la produsele petroliere este influențat doar de evoluțiile pe piața internațională și este exclusă posibilitatea companiilor petroliere să intervină în procesul de stabilire a acestora”, menționează reprezentanții ANRE.

Grupul OPEC+, compus din Organizația Statelor Exportatoare de Petrol și alți mari producători de țiței, a decis miercuri, 5 octombrie, cea mai semnificativă reducere a producției de petrol de la pandemia din 2020, scăzând livrările într-un moment în care piața e tensionată, în pofida presiunilor SUA și ale altor țări pentru a pompa mai mult, transmite Reuters.

Reuniți la Viena, reprezentanții celor 13 state membre ale Organizației Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) și ai celor 10 state aliate, aflate sub umbrela OPEC+, au convenit ca, începând din noiembrie, să-și reducă producția cu două milioane de barili pe zi (bpd), pentru a sprijini creșterea prețurilor.