Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   ANRE anunță inițierea procedurii de…

ANRE anunță inițierea procedurii de sancționare financiară în privința SRL „Moldovatransgaz”

Sursa: Moldovatransgaz SRL/Facebook

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) anunță că a inițiat miercuri, 9 august, procedura de sancționare financiară a operatorului sistemului de transport al gazelor naturale SRL „Moldovatransgaz”, pentru nerespectarea obligațiilor legale aferente asigurării independenței sale în raport cu întreprinderea de gaze naturale integrată pe verticală S.A. „Moldovagaz” – condiție obligatorie conform Pachetului Energetic III.

Conform ANRE, SRL „Moldovatransgaz” nu s-a conformat cerințelor legale de separare în conformitate cu unul dintre modelele stabilite de art. 23 al Legii nr. 108/2016 cu privire la gazele naturale și nu a depus la ANRE cererea privind certificarea sa, notificând despre imposibilitatea finalizării procesului de separare. 

Potrivit art. 113 alin. (3) lit. b) din Legea cu privire la gazele naturale: „Agenția aplică, prin hotărâre, sancțiuni în mărime de cel puțin 10% din cifra de afaceri anuală a titularilor de licență pentru: (…) b) nerespectarea de către operatorul sistemului de transport a obligațiilor aferente asigurării independenței sale în raport cu întreprinderea de gaze naturale integrată pe verticală şi/sau a hotărârilor adoptate de Agenție în scopul înlăturării încălcărilor constatate în acest sens”.  

Astfel, ANRE a stabilit ședința pentru audierea administratorului SRL „Moldovatransgaz” și examinarea aplicării sancțiunii financiare întreprinderii pentru data de 8 septembrie 2023.