Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Andrei Spînu: „Sistemele energetice ale…

Andrei Spînu: „Sistemele energetice ale R. Moldova și Ucrainei funcționează, în continuare, în regim izolat”

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu anunță despre faptul că sistemele energetice ale R. Moldova și Ucrainei funcționează, în continuare, în regim izolat. „Testele privind izolarea sistemelor din 24-26 februarie 2022 au decurs fără incidente”, a menționat Andrei Spînu într-un anunț pe pagina sa de Facebook.

În perioada 24-26 februarie 2022, sistemele energetice ale R. Moldova și Ucrainei au fost decontate de la Zona sincronă a Sistemului Energetic Unit al CSI și au funcționat în regim izolat. Ulterior, după încheierea regimului izolat, autoritățile din Ucraina au anunțat că refuză să se conecteze la Sistemului Energetic Unit al CSI.

„Susținem poziția Ucrainei de a rămâne în regim de funcționare izolat și grăbirea procesului de interconectare sincronă completă a sistemului energetic național la rețeaua Europei Continentale a ENTSO-E. Pentru cetățeni, comunicăm că sistemul electroenergetic al Republicii Moldova funcționează în regim normal, fără incidente”, a scris Andrei Spînu pe Facebook.

La începutul săptămânii, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu a anunțat că, în perioada 24-26 februarie curent, sistemele energetice ale R. Moldova și Ucrainei se vor deconecta de la Zona sincronă a Sistemului Energetic Unit al CSI și vor funcționa în regim izolat. Potrivit autorităților, aceste acțiuni sunt parte a unui test tehnic de operare în regim de izolare completă, derulat între operatorii de transport a sistemelor energetice din Ucraina și R. Moldova în vederea sincronizării, de anul viitor, cu sistemele energetice din Europa de Vest.

Duminică, 27 februarie, este a patra zi de război în Ucraina, după ce trupele ruse au atacat mai multe orașe din țara vecină. „Operațiunea militară specială” a Moscovei în Ucraina a început în dimineața zilei de joi, 24 februarie, iar până la acest moment Ucraina și Rusia nu au reușit să ajungă la masa negocierilor pentru a înceta luptele.

CRONOLOGIA EVENIMENTELOR DIN UCRAINA: LIVE TEXT/ A patra zi de război în Ucraina. Cozi la bancomatele din Rusia, după noile sancțiuni financiare aplicate Moscovei