Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Alte 63 de milioane de…

Alte 63 de milioane de dolari vor fi oferite R. Moldova de SUA pentru creșterea economică și consolidarea democrației. Amendamentele la Acordurile de asistență, aprobate de Executiv

R. Moldova va beneficia de o finanțare suplimentară de 63 de milioane de dolari din partea Guvernului Statelor Unite ale Americii, sub formă de grant, în cadrul celor două acorduri semnate de către Guvernul de la Chișinău și Guvernul SUA, în luna septembrie 2016. Potrivit autorităților, banii vor fi utilizați pentru consolidarea democrației participative în R. Moldova și sporirea accesului la piața UE și cele internaționale.

Guvernul a aprobat în ședința de miercuri, 10 august, proiectele privind inițierea negocierilor și aprobarea semnării a două Amendamente la Acordul de asistență pentru consolidarea democrației participative și la Acordul de asistență privind obiectivul de dezvoltare pentru creștere economică durabilă ancorată în integrarea europeană, al căror termen de implementare este 31 decembrie 2025.

Potrivit Ministerului Finanțelor, amendamentul Acordului de asistență pentru consolidarea democrației participative prevede acordarea unei finanțări adiționale în valoare de 16,7 milioane dolari SUA, majorând valoarea totală a Acordului la circa 113 milioane dolari SUA. Resursele financiare vor fi utilizate pentru sporirea implicării cetățenilor, consolidarea receptivității instituțiilor publice și reducerea vulnerabilității instituțiilor și proceselor democratice, susțin autoritățile.

De asemenea, va fi suplimentată și valoarea totală a Acordului de asistență privind obiectivul de dezvoltare pentru creșterea economică durabilă ancorată în integrarea europeană, prin Amendamentul aprobat, cu 46,3 milioane dolari SUA. Alocarea acestor resurse va majora fondurile totale angajate până în prezent în baza Acordului la circa 153,2 milioane dolari SUA, asistență nerambursabilă. Resursele financiare vor fi utilizate pentru sporirea accesului la piața Uniunii Europene și alte piețe internaționale și creșterea competitivității în sectoarele transformatoare.

Din partea Guvernului R. Moldova, Amendamentele vor fi semnate de către ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi, iar din partea Guvernului SUA de către Scott D. Hocklander, Director al misiunii USAID în R. Moldova.

Publicitate
Publicitate