Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Agenția Rezerve Materiale va restitui…

Agenția Rezerve Materiale va restitui 10 milioane de lei în bugetul de stat: Banii au fost economisiți în procesul de achiziționare a cărbunilor

Suma de 10 milioane de lei, economisită de Agenția Rezerve Materiale în procesul de achiziționare a cărbunilor, va fi restituită în bugetul de stat, urmând a fi alocată altor autorități publice pentru necesități sociale stringente. O decizie în acest sens a fost aprobată miercuri, 14 decembrie, de Executiv.

Potrivit Guvernului, Agenția Rezerve Materiale a economisit suma de 10 milioane de lei în procesul de achiziționare a cantității de 3 155 de tone de cărbune, necesare pentru completarea rezervelor de stat.

Ministerul Finanțelor a alocat din fondul de rezervă al Guvernului mijloace financiare în sumă de 35 milioane 788,8 mii lei pentru achiziționarea, recepționarea și păstrarea cantității de cărbune menționate. Ulterior, în urma procedurilor de achiziții, Agenția Rezerve Materiale a economisit suma de circa 10 milioane 734,4 mii lei, care urmează a fi alocată altor autorități publice pentru necesități sociale stringente, potrivit Executivului.

„Agenția Rezerve Materiale a asigurat procedurile de achiziționare a cantității de 3 155 tone de cărbune, în acest sens, fiind inițiată procedura de achiziție prin licitație electronică, cu publicarea anunțului de participare și a documentației standard de atribuire în Buletinul Achizițiilor Publice și în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. (…) Oferta câștigătoare a constituit suma de 24,93 mln.lei pentru cantitatea solicitată integral, fiind economisită din bugetul de stat suma de 10,51 mln.lei.

Totodată, conform Hotărârii Guvernului menționată, odată cu alocarea mijloacelor financiare pentru achiziționarea cărbunelui în rezerva de stat, au fost alocate și mijloace financiare pentru recepționare și păstrare acestuia (în perioada lunilor octombrie-decembrie 2022). În urma procedurii de achiziționare, stocarea cărbunelui a fost posibilă începând cu data de 9 noiembrie 2022, suma necesară fiind de 0,129 mln.lei, respectiv din 0,349 mln.lei, fiind economisită suma de 0,220 mln.lei. Astfel, luând în considerație faptul că, suma economisită nu poate fi utilizată în alte scopuri, considerăm rezonabil, diminuarea sumei date din fondul de rezervă”, se arată în decizia aprobată de Guvern pe 14 decembrie.