Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Acord semnat. Traversarea frontierei de…

Acord semnat. Traversarea frontierei de stat Leușeni – Albița se va efectua printr-o „oprire unică”

Sursa foto: mai.gov.md

Acordul între R. Moldova și România privind controlul coordonat pe teritoriul României, în punctul de trecere al frontierei de stat Leușeni – Albița, pe sensul de intrare în România, a fost semnat joi, 9 februarie, de către ministrul Afacerilor Interne al R. Moldova, Ana Revenco și ministrul Afacerilor Interne al României, Lucian Bode.

Potrivit autorităților, controlul coordonat va demara de îndată ce vor fi finalizate toate procedurile interne, atât în R. Moldova, cât și în România și pregătirea infrastructurii necesare. „Deja sunt întreprinse măsuri preparatorii și sunt depuse toate eforturile pentru ca lansarea activității în noul format să fie realizată cât mai curând posibil”, se anunță într-un comunicat.

Odată cu instituirea controlului coordonat al traficului în baza principiului „oprire unică”, va avea loc „accelerarea și facilitarea traversării frontierei comune”, fapt care va reduce timpul de așteptare la trecerea hotarului, inclusiv a transportului de mărfuri.

Scopul Acordului constă în dezvoltarea relațiilor de cooperare între structurile cu atribuții la frontierele R. Moldova şi României, în domeniul gestionării integrate a frontierelor. „Acordul va contribui la garantarea securității frontierei dintre R. Moldova și România, care este frontiera externă a Uniunii Europene, precum și la asigurarea securității naționale, bunăstării economice a ambelor state, prevenirea și lupta împotriva criminalității transfrontaliere organizate și terorismului Internațional. În același timp, va servi o soluție de deblocare a lanțului logistic de aprovizionare, în contextul crizei generate de războiul din Ucraina”, se menționează în comunicat.

,,Acordul pe care l-am semnat azi în numele țărilor noastre este un început al unei cooperări la nivel înalt, care va fi mai proactivă și adaptată vremurilor prezente. Noi știm că echipele moldo-române aflate în punctul de trecere a frontierei Leușeni – Albița deja lucrează consolidat de mai multă vreme. De anul trecut, s-a alăturat și Frontex în misiunile de protecție a frontierei de stat. Iată cum noi evoluăm împreună, aceștia fiind primi pași spre calea europeană și integrarea R. Moldova în Uniunea Europeană”, a menționat ministrul Afacerilor Interne al R. Moldova, Ana Revenco.

„Semnarea acestui acord este o dovadă că R. Moldova este un partener de încredere al UE. Mă bucur să colaborăm și să lucram împreună în beneficiul cetățenilor și sunt sigur că demersurile comune nu se opresc aici ”, a declarat ministrul Afacerilor Interne al României, Lucian Bode.

Acordul între Guvernul R. Moldova și Guvernul României privind controlul coordonat în punctul de trecere al frontierei Leușeni-Albița a fost inițiat „din nevoia ambelor țări de a avea mecanisme noi și complexe, pentru asigurarea securității frontierelor și pentru a rezista provocărilor aduse de război”.

Documentul va fi valabil pentru o perioadă de șase luni, ulterior stabilindu-se prelungirea lui, în baza evaluării în comun a rezultatelor sistemului de control. Prelungirea valabilității se va realiza pe cale diplomatică. Aplicarea Acordului poate fi suspendată temporar, în totalitate sau parțial, de oricare dintre părți, din motive de securitate națională, de ordine publică ori de sănătate publică.

Anterior ZdG a scris că Executivul a aprobat miercuri, 1 februarie, semnarea Acordului între Guvernul R. Moldova și Guvernul României privind controlul coordonat pe teritoriul României.