Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   R. Moldova ratează calificarea în…

R. Moldova ratează calificarea în finala Eurovision 2024. Țările care au trecut de prima semifinală

Sursa foto: Natalia Barbu/ Facebook

R. Moldova nu s-a calificat în finala concursului Eurovision Song Contest 2024. Reprezentanta R. Moldova, Natalia Barbu, care a urcat pe scenă sub numărul 11, cu piesa – In The Middle, nu a fost selectată printre cei 10 concurenți din prima semifinală.

Serbia, Portugalia, Slovenia, Ucraina, Lituania, Finlanda, Cipru, Croația, Irlanda și Luxembourg au trecut de prima semifinală de calificare.

R. Moldova, alături de Polonia, Islanda, Azerbaijan și Australia, nu s-a calificat.

Rezultatul semifinalei a fost stabilit prin televot. Televotul a avut loc în timpul transmisiunii în direct a concursului. În această semifinală au votat cele 15 țări participante, precum și Suedia, Germania și Regatul Unit.

Cele 10 echipe calificate se vor alătura celor calificate din a doua semifinală (joi, 9 mai), precum și celor 5 țări mari și Suediei, campioana în exercițiu a concursului, în marea finală de sâmbătă, 11 mai.

Captură de ecran/Youtube

Casele de pariuri dau Croația, Elveția și Ucraina drept primele trei favorite la victorie, în timp ce datele de streaming de la Spotify sugerează că Olanda, Italia sau țara gazdă, Suedia, au mari șanse să câștige, scrie Reuters.

Concurentul croat Baby Lasagna (pe numele real Marko Purišić, 28 de ani) a depășit săptămâna aceasta Elveția ca favorit al caselor de pariuri cu piesa „Rim Tim Tagi Dim”, despre un tânăr croat care își părăsește casa natală aspirând să devină un „băiat de oraș” cu oportunități mai bune.

Concursul, care are loc din 1956, a îmbrățișat din ce în ce mai mult incluziunea și acceptarea în rândul comunității LGBTQ+. Aceasta este tema rapperului și cântărețului elvețian Nemo, în vârstă de 24 de ani, care va interpreta „The Code” – un cântec cu tobe și bas, operă, rap și rock despre călătoria lor de autodescoperire ca persoane non-binare.

Ucraina, care a câștigat concursul în urmă cu doi ani, la câteva luni după ce a fost invadată de Rusia, este reprezentată în acest an de duo-ul alyona alyona, 28 de ani, și Jerry Heil, 32 de ani, cu „Teresa & Maria”, un cântec pop cu influențe folclorice, cu un ritm puternic de dans și un rap rapid. În mod normal, câștigătorul este gazda concursului din anul următor, dar anul trecut concursul a avut loc în Marea Britanie din cauza războiului.

Un alt concurent de top este Joost Klein, în vârstă de 26 de ani, din Olanda, cu piesa „Europapa”, care amestecă melodii pop cu hardcore vesel. Klein, care și-a pierdut părinții la o vârstă fragedă, spune că melodia este despre un orfan care călătorește prin Europa încercând să se regăsească, deoarece tatăl său l-a învățat să creadă într-o Europă fără frontiere.

Țara gazdă, Suedia, este considerată ca având șanse de a obține două victorii consecutive, fiind reprezentată de frații gemeni norvegieni Marcus și Martinus Gunnarsen, care își interpretează cântecul „Unforgettable”.

Israelul, de patru ori câștigător, reprezentat de Eden Golan, în vârstă de 20 de ani, este, de asemenea, clasat de casele de pariuri în top 10. Cântecul ei „Hurricane” a fost a treia propunere de intrare a Israelului, după ce Uniunea Europeană de Radio și Televiziune a respins două cântece din cauza versurilor considerate politice.

Competiția se desfășură în Suedia, după ce anul trecut interpreta Loreen a luat premiul cel mare cu piesa „Tattoo”.

Atunci, R. Moldova a fost reprezentată de Pasha Parfeni, care s-a clasat pe locul 18 cu melodia „Soarele și Luna”.

Pe 17 februarie 2024 a avut loc finala națională a concursului muzical Eurovision Song Contest. Unsprezece participanți au luptat pentru șansa de a reprezenta R. Moldova la Malmö. Piesa „In the middle” a interpretei Natalia Barbu a fost aleasă câștigătoare