Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Valeria Pașa anunță că…

VIDEO Valeria Pașa anunță că va contesta rezultatele selecției naționale Eurovision 2024: „Noi nu încercăm să învinovățim echipa Nataliei Barbu, însă ne dorim transparență”

Sursa: Captură foto Eurovision Moldova

Valeria Pașa, participantă la finala națională a concursului muzical Eurovision Song Contest, anunță că va contesta decizia televiziunii publice de a o desemna pe Natalia Barbu drept reprezentanta R. Moldova la Eurovision Song Contest 2024 cu piesa „In the middle”. Asta după ce s-a înregistrat egalitate de puncte între cele două finaliste, 22.

Deși Valeria Pașa a învins la votul publicului, prioritate a avut Natalia Barbu, care a obținut maximum de puncte din partea juriului, 12.

În Regulamentul privind desfășurarea selecției naționale și desemnarea reprezentantului R. Moldova la concursul internațional Eurovision Song Contest 2024 este stipulat că „modalitatea de jurizare pentru finală va fi: 50% juriu și 50% telespectatori, iar învingător va fi considerat acel interpret/ formație care va reuși acumularea punctajului maximal”. Totodată se mai menționează că „la orice etapă a concursului, TRM este în drept să decidă dacă va organiza și desfășura etapa următoare și/sau dacă va desemna în alt mod reprezentantul R. Moldova la ESC 2024”.

„Vă mulțumesc pentru susținere, am mii de mesaje și distribuiri. 4771 de voturi – fiecare vot a contat pentru mine! Dar din păcate, având punctajul egal 22/22 – organizatorii au hotărât să nu ia în considerare voturile și părerea voastră.

Noi nu încercăm să învinovățim echipa Nataliei Barbu, însă noi ne dorim transparență. Împreună cu echipa, am decis ca vom lupta pentru suportul acordat de către voi. Pentru fiecare din cele 4771 voturi. Din acest motiv vom contesta și mizăm pe susținerea voastră”, a spus Valeria Pașa într-o postare pe Facebook.

Reprezentanta R. Moldova la Eurovision Song Contest 2024, Natalia Barbu, a venit cu un mesaj după anunțarea rezultatelor.

„Dragi prieteni și fani ai muzicii! Sunt profund mișcată de această incredibilă victorie la Eurovision. Fără sprijinul și credința voastră în mine, aceasta nu ar fi fost posibilă. Mulțumesc din suflet fiecăruia dintre voi care a votat pentru mine și m-a susținut pe acest drum. Aceasta este o victorie pentru noi toți! Promit să vă continuu să vă încânt cu muzica mea și să încerc să fiu demnă de iubirea și sprijinul vostru. Vă mulțumesc!”, a declarat Natalia Barbu.

În cadrul unei ediții speciale după finala Selecției Naționale, șefa delegației Eurovision Moldova 2024, Daniela Crudu, a subliniat că în conformitate cu regulamentul, la orice etapă a concursului, organizatorul poate decide modul în care va fi desemnat reprezentantul țării, iar în acest caz s-a decis să se acorde prioritate punctajului juriului, conform TV8.

„Mi se pare firesc să fie emoții mai puține explicate. Există un regulament în baza căruia se desfășoară Eurovision Song Contest în Moldova. La orice etapă a concursului, TRM, care e organizatorul, poate lua decizii referitoare la modul în care va fi desemnat reprezentantul țării. Respectiv, noi am avut pe de o parte câștigătoarea publicului – Valeria Pasha, de cealaltă parte, avem piesa câștigătoare, a Nataliei, care a luat 12 puncte pe linie din partea juriului. Avem egalitate. În astfel de situații, TRM, în urma unui proces-verbal care se realizează în momentul în care se depistează o primă eventuală disonanță de opinii, se emite și se semnează un proces-verbal din partea comitetului organizatoric, în care TRM își rezervă dreptul de alege modalitatea de desemnare, s-a luat decizia că se va merge pe mâna punctajului juriului, și nu al publicului”, a declarat Crudu.

Jurnalista Nata Albot a criticat decizia luată de reprezentanții televiziunii publice.

„Astăzi (sâmbătă, 17 februarie, n.red.), două artiste finaliste au luat puncte egale la finala Eurovision din Moldova. Doar că televiziunea publică, din mers a decis să ignore preferința publicului și să aleagă singură câștigătoarea, fără să respecte vreun criteriu exact, prevăzut de regulament. Rușine spaniolă trezește conferința live în care participanta nedreptățită încearcă să își facă dreptate, iar gazdele se bâlbâie încercând să explice cine totuși a luat decizia. Ce jenant poate arăta un post public de televiziune, când interesele, orgoliile și frustrările unora sunt mai importante decât profesionalismul și transparența”, a scris Nata Albot pe Facebook.

Sâmbătă, 17 februarie, a avut loc finala națională a concursului muzical Eurovision Song Contest. Unsprezece participanți au luptat pentru șansa de a reprezenta R. Moldova la Malmö, Suedia, unde se va desfășura cea de-a 68-a ediție a concursului muzical.

Semifinalele vor avea loc pe data de 7 și 9 mai, iar finala va avea loc pe 11 mai. Reprezentantul R. Moldova va urca pe scenă pe 7 mai.

Competiția se va desfășura în Suedia, după ce anul trecut interpreta Loreen a luat premiul cel mare cu piesa „Tattoo”. Atunci, R. Moldova a fost reprezentată de Pasha Parfeni, care s-a clasat pe locul 18 cu melodia „Soarele și Luna”.