Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   O anchetă a Ziarului de…

O anchetă a Ziarului de Gardă, premiată în cadrul concursului „Investigațiile anului 2022 în mass-media națională”

Redactorul-șef al Ziarului de Gardă Victor Moșneag a fost premiat cu locul doi în cadrul concursului „Investigațiile jurnalistice ale anului 2022”, la categoria mass-media națională, cu ancheta „Încălzirea pe bază de biomasă: Istoria unui eșec local, alimentat cu milioanele japonezilor”.

De asemenea, jurnalista de la ZdG Aliona Ciurcă a fost premiată la categoria „Audiovizual” în cadrul concursului de materiale jurnalistice „Jurnaliștii – pentru diversitate și incluziune”, organizate de Asociația Presei Independente. Înmânarea premiilor a avut loc în cadrul Forumului Mass-Media din R. Moldova, care a început marți, 22 noiembrie, la Chișinău.

A șaptea ediție a Forumului Mass-Media din R. Moldova a început marți, 22 noiembrie, la Chișinău, și va dura două zile. La eveniment participă peste 150 de jurnaliști, editori, manageri media, profesori și studenți de la facultățile de jurnalism. Au fost invitați și reprezentanți ai instituțiilor publice și autorităților de reglementare, experți din țară și de peste hotare, potrivit Asociației Presei Independente (API).

În prima zi a Forumului au avut loc două dezbateri, una la tema „Jurnalismul pe timp de război” cu jurnalista Alexandra von Nahmen de la DW (Germania) și trei jurnaliști moldoveni care au reflectat războiul Rusiei împotriva Ucrainei, iar în cadrul celei de-a doua a fost lansat „Indicele accesului la informație” care măsoară transparența instituțiilor publice în R. Moldova.

De asemenea, au avut loc trei ateliere despre hărțuirea jurnaliștilor în mediul online, fenomenul „copy paste” și depășirea stării de epuizare profesională.

„Profesioniștii au ce-și spune: schimb de experiență într-o atmosferă informală” – acesta este genericul activităților de networking care se vor desfășura la începutul zilei a doua a Forumului, pe 23 noiembrie. Astfel, jurnaliștii și managerii media au posibilitatea să discute, să împărtășească idei și să solicite consultanță de la colegii de breaslă la cinci teme diferite.

În cea de-a două zi a Forumului se vor desfășura alte trei ateliere despre monetizarea conținutului în presa scrisă și online, moderarea comentariilor, evitarea și gestionarea conflictelor de interese. La toate cele șase ateliere au fost invitați experți locali și internaționali din SUA, Germania, România, Ucraina.

După prezentarea concluziilor și recomandărilor atelierelor, participanții vor adopta Rezoluția Forumului Mass-Media 2022 care va fi transmisă autorităților naționale și organizațiilor internaționale care monitorizează dezvoltarea democratică a Republicii Moldova, menționează API.

Forumul Mass-Media este organizat anual de Consiliul de Presă, în parteneriat cu Asociaţia Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Asociaţia Presei Electronice (APEL). Ediția 2022 este organizată în parteneriat cu Freedom House.

Potrivit API, Forumul Mass-Media 2022 se desfășoară cu suportul Fundației Soros Moldova, Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Ambasadei Britanice la Chișinău (prin proiectul „Presa în sprijinul democraţiei, incluziunii și responsabilităţii în Moldova/MEDIA-M, implementat de Internews în Moldova, Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent), Fundației Friedrich Naumann pentru Europa de Sud-Est și DW Akademie (Germania).