Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Spune-i statului ce să facă…

Spune-i statului ce să facă cu 2% din impozitul tău pe venit. Lista beneficiarilor desemnării procentuale

Orice persoană fizică plătitoare de impozite din Republica Moldova, care nu are datorii la impozitul pe venit pentru perioadele fiscale anterioare, are dreptul de a desemna un cuantum procentual de 2% din suma impozitului pe venit către o organizație necomercială sau o entitate religioasă. Este al șaselea an consecutiv în care funcționează „Legea 2%”.

În 2021, aproape 33 de mii de persoane au direcționat puțin peste nouă milioane de lei către 665 de organizații nonguvernamentale.

Lista beneficiarilor desemnării procentuale pentru anul 2022 numără 912 organizații necomerciale și 139 de entități religioase:

Beneficiari Desemnare Proce… by ZdG

Susține jurnalismul de calitate și direcționează 2% din suma impozitului pe venit către „Reporter de Gardă”

„Reporter de Gardă”  estre un proiect al Asociației Telejurnaliștilor Independenți, asociație parteneră a Ziarului de Gardă.

Pentru a direcționa 2% către „Reporter de Gardă”, trebuie să indicați în declarația pe venit codul fiscal 1010620003744 al Asociației Telejurnaliștilor Independenți. Astfel, fără a suporta plăți suplimentare, puteți contribui la susținerea jurnalismului de investigație.

În 2021, prin mecanismul 2%, Asociația Telejurnaliștilor Independenți a beneficiat de 46 792 de lei, aceasta fiind cea mai mare sumă primită de o instituție media în anul precedent.

Termenul de depunere a Declarației cu privire la impozitul pe venit (Forma CET18) aferentă anului 2021 de către persoane fizice care nu desfășoară activitate de întreprinzător este 3 mai 2022.

În scopul simplificării modului de declarare a veniturilor pentru anul 2021, persoanele fizice pot depune Declarația la oricare subdiviziune a Serviciului Fiscal de Stat, indiferent de locul de domiciliu sau reședință a acestora.