Principală  —  IMPORTANTE   —   Șor, condamnat de Curtea de…

Șor, condamnat de Curtea de Apel la 15 ani de închisoare. Banii care urmează să ajungă în contul statului

Foto: Agora.md

Ilan Șor, învinuit pe 9 capete de acuzare în dosarul „frauda bancară” a fost condamnat definitiv joi, 13 aprilie, de către Curtea de Apel la 15 ani de închisoare, transmite Președinta Comisiei Juridice, Numiri și Imunități din Parlamentul R. Moldova, Olesea Stamate.

Președinta Maia Sandu a confirmat și ea informațiile, printr-o postare pe Facebook:

Azi, 13 aprilie 2023, la ora 17:55, după două zile de dezbateri judiciare, Curtea de Apel Chișinău a pronunțat dispozitivul deciziei în dosarul Șor, care face parte din dosarul ,,Frauda bancară”, prin care Ilan Șor a fost recunoscut culpabil și a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare, în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții in sistemul bancar pe termen de 5 ani.  Potrivit deciziei, Ilan Șor urmează să restituie peste 5,2 miliarde de lei.

Curtea de Apel Chișinău a:

  1. respins ca tardiv apelul comun al avocaților Calaida si Colenco;
  2. respins ca neîntemeiat apelul avocaților Balan și Ulanov;
  3. admis apelul acuzatorului și reprezentatului Băncii de Economii (BEM);
  4. casat parțial sentința primei instanței, cu pronunțarea unei hotărâri potrivit modului prevăzut pentru prima instanță, prin care:
  • A fost recunoscut culpabil Ilan Șor în comiterea infracțiunii prevăzute de art. 190 alin. (5) din Codul penal (escrocherie), cu stabilirea pedepsei de 12 ani de închisoare, cu executare în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții in sistemul bancar pe termen de 5 ani;
  • A fost recunoscut culpabil Ilan Șor în comiterea infracțiunii prevăzute de art. 243 alin. (3) din Codul penal (spălarea de bani), cu stabilirea pedepsei de 6 ani de închisoare, cu executare în penitenciar de tip închis;
  • Conform art. 84 din Codul penal, a-i stabili pedeapsa definitiva de 15 ani de închisoare, în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții in sistemul bancar pe termen de 5 ani.

Termenul de închisoare se va calcula din momentul reținerii, cu includerea perioadei aflării in arest.

Acțiunea civilă a BEM a fost admisă integral, cu încasarea acesteia în mărime de 5.291.708.829 lei din contul inculpatului.

In rest, sentința a fost menținuta. Decizia poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă de Justiție.

În luna iunie 2022, ZdG a scris că s-au împlinit trei ani de când Ilan Șor, deputatul Partidului Politic „Șor”, cercetat în dosarul „frauda bancară”, a părăsit R. Moldova. În această perioadă, Șor, rămas fără imunitate parlamentară pentru a doua oară în luna mai 2022, a apărut în numeroase video-uri, postate pe pagina sa de Facebook, în care a lansat mai multe atacuri la adresa partidului de guvernământ și a președintei R. Moldova, Maia Sandu. Deși este deputat, Șor nu a participat la nicio ședință convocată de Parlament.