Principală  —  IMPORTANTE   —   Scandal la Consiliul Raional Fălești.…

Scandal la Consiliul Raional Fălești. Președintele raionului a contramandat o ședință din cauza „tentativelor de corupere a consilierilor”

Ședința CR Falești

Criză politică în raionul Fălești. Sergiu Fîntînă, președintele socialist al raionului a întrerupt astăzi o ședință a consiliului raional la care urma să fie demis, susține deputata PAS, Doina Gherman. Fîntînă susține însă în decizia sa că a contramandat ședința din cauza „tentativelor de corupere a consilierilor”.

„Lucruri grave s-au produs chiar astăzi în Consiliul raional Fălești. După ce președintele raionului, Sergiu Fîntîna, a înțeles că a pierdut sprijinul politic al consilierilor locali – la ședința de astăzi erau prezenți 22 de consilieri (2/3), care erau gata să voteze demiterea acestuia din funcție – contrar oricărei norme legale și fără nicio explicație plauzibilă, a decis în mod abuziv anularea ședinței consiliului sub pretextul inventat de ”corupere”. Este un act flagrant de uzurpare a puterii, care are drept scop sa vicieze procesul democratic de luare a deciziilor în consiliul raional”, a scris deputata PAS pe pagina sa de facebook.

Doina Gherman a publicat și dispoziția președintelui raionului Fălești. În documentul semnat de președintele raionului se spune că ședința ordinară de astăzi, 20 august este „contramandată pe o perioadă nedeterminată” „în legătură cu informația parvenită de la mai mulți consilieri privind tentativele de corupție a consilierilor”. Potrivit dispoziției, Consiliul Raional Fălești va fi „convocat în ședință ordinară odată cu elucidarea situației date”.

Dispoziția emisă de președintele raionului Fălești

L-am sunat pe președintele raionului Fălești pentru a ne oferi mai multe detalii, însă acesta după ce a răspuns la telefon, a întrerupt apelul menționând că are semnal slab.

De cealaltă parte, deputata Doina Gherman spune că „În următoarele zile, probabil, se va încerca amenințarea consilierilor, care erau dispuși să voteze, prin intermediul instituțiilor de forță. Adică ne întoarcem la perioada lui Plahotniuc, când majoritățile erau determinate nu de opțiunile politice, ci de implicarea organelor de drept. Vreau să cred că acest lucru nu le va reuși. Iar la ședința extraordinară de luni, președintele incompetent va fi oricum dat afară”.

Consiliul Raional Fălești are 33 de consilieri. Cea mai mare fracțiune aparține socialiștilor, 9 mandate, PDM – 7 consilieri, iar Partidul Nostru și Blocul Electoral ACUM ”Platforma DA și PAS” câte 5. Partidul Șor și PUN au câte 2 consilieri, iar PLDM și PCRM câte unul și un consilier independent. Socialistul Sergiu Fîntînă a fost ales la 30 noiembrie 2019 cu voturile a „21 dintre cei 33 de consilieri din fracțiunile PSRM, PAS, Platforma DA, Șor, PDM și un consilier independent”, se arăta într-un comunicat al PSRM. Deputatul PAS, Radu Marian menționa atunci că cei de la Partidul Acțiune și Solidaritate s-au abținut de la vot.