Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Maia Sandu: „În aceste…

VIDEO Maia Sandu: „În aceste zile, moldovenii au demonstrat, din nou, că sunt europeni în fapte și aspirații”

Președinta R. Moldova, Maia Sandu și vicepreședintele Comisiei Europene Josep Borrell susțin o conferință de presă.

Josep Borrell a ajuns miercuri la Chișinău, fiind în soțit de Comisarul European pentru Vecinătate și Extindere, Olivér Várhelyi. Oficialii se vor afla în R. Moldova miercuri și joi.

În contextul crizei refugiaților, ei vor vizita un centru pentru refugiați din R. Moldova care găzduiește refugiați ucraineni.

Președinta Maia:

„În aceste zile, moldovenii au demonstrat din nou că sunt europeni în fapte și aspirații”.

„Consecințele vor fi resimțite. Noi nu vrem ca oamenii să sufere. Moldovenii au demonstrat că merită o perspectivă clară europeană. Viitorul R. Moldova este în Uniunea Europeană. Susținând aspirația europeană a cetățenilor noștri, UE poate susține în R. Moldova democrația și prosperitatea. Acum mai mult ca oricând, avem nevoie de mai multă susținere”.

Întrebată de ce R. Moldova a decis să nu să se alinieze sancțiuniulor împotriva Rusiei, Maia Sandu a spus: „R. Moldova și-a exprimat poziția și condamnă cu fermitate acțiunile militare din Ucraina. R. Moldova acționează acolo unde poate și are impact. Peste 112 mii de oameni au ajuns în țara noastră, jumătate dintre acești oameni sunt la moment aici. Eu cred că așa putem ajuta cel mai mult Ucraina și așa vom face în continuare”.

Josep Borrell:

„Autoritățile moldovenești și cetățenii R. Moldova au demonstrat generozitate oferind acest sprijin cetățenilor ucraineni și altora. Toți oamenii merită un tratament egal fără niciun fel de discriminare, care ar putea să afecteze pe unii refugiați, în baza unor criterii. Toți merită un tratament egal”.

„Am venit să ne exprimăm sprijinul și solidaritatea pentru R. Moldova în situația curentă. Vom sprijini R. Moldova în mai multe domenii. În ceea ce privește electricitatea, analizăm posibilitatea de sincronizare a rețelei electrice dintre R. Moldova și UE și sperăm să avem rezultate cât mai curând”.

„Sprijinim dreptul al R. Moldova de ași alege viitorul. De asemenea, credem că R. Moldova aparține familiei europene”.

Olivér Várhelyi:

„EU va oferi R. Moldova 15 milioane de euro pentru a ajuta la gstionarea crizei imediate. Vom continua să depunem efort pentru a sprijini munca eroică pe care o desfășurați, o să vă ajutăm să găzduiți acești oameni”.