Natalia Gavrilița: „Vom trece cu bine de toate aceste crize cu care ne confruntăm. Vă mulțumim pentru răbdare și vă rugăm să aveți încredere în noi, în voi, în Moldova”

Prim-ministra Natalia Gavrilița a venit joi, 1 septembrie, cu un mesaj video în care a mulțumit cetățenilor pentru răbdare și i-a rugat să aibă încredere în Guvern și în R. Moldova, în contextul crizelor cu care se confruntă țara. Șefa Executivului susține că „trăim vremuri grele și e important să avem claritate, compasiune și curaj în perioada următoare”.
„Ca oameni, ca familii, ca țară putem trece cu bine de crize și vom trece cu bine de toate aceste crize cu care ne confruntăm. Guvernul se organizează în acest sens. Avem în față o toamnă de acțiuni hotărâte pentru ca oamenii, agenții economici și toată societatea să treacă cu bine peste iarnă. Pregătirile de iarnă au loc în ritm rapid, fie că vorbim de căldură, energie și lemne pentru oameni, fie de alte nevoi”, a spus Gavrilița.
Potrivit prim-ministrei, R. Moldova nu este singura țară care se confruntă cu prețurile mai mari și trai mai greu.
„Dar, pe bună dreptate, suntem în primul rând interesați de viitorul nostru și al celor dragi (…). Toamna aceasta facem câteva lucruri cheie. Vom continua să întreprindem eforturi pentru ca să avem educație de calitate, cu prezență fizică”, a spus Natalia Gavrilița.
Aceasta a mai amintit că „dincolo de lupta săptămânală cu diferitele crize”, R. Moldova are și un „plan de țară” – integrarea europeană.
„Moldova are viitor. Acum este important să trecem împreună cu bine prin crizele prezentului. Vom face din septembrie – luna creșterii, luna afacerilor. Vor fi delegații de business în Moldova și în străinătate. Vom lansa fondul FACEM, un fond important de dezvoltare și investiții în afaceri”, a mai spus șefa Guvernului.
Guvernul a aprobat vineri, 24 august, măsurile de prevenire și atenuare a impactului crizei energetice în caz de limitare a furnizării gazelor naturale și pregătirea pentru sezonul de încălzire 2022-2023.
Astfel, potrivit Executivului, documentul prevede:
1. Aprobarea măsurilor necesare în vederea prevenirii și atenuării impactului în caz de limitare a furnizării gazelor naturale.
2. Aprobarea a 27 de măsuri pentru reducerea și atenuarea impactului unei potențiale crize a gazelor, în conformitate cu 3 scenarii cu probabilități de limitare a furnizării gazelor naturale în proporție de 35%, 50% sau 100%.
3. Primele 5 măsuri de reducere a consumului de gaze naturale cu sau fără apariția unor limitări de furnizare a gazelor naturale se aplică în mod obligatoriu, indiferent dacă vor exista sau nu limitări de livrare a gazelor naturale.
4. Instituirea Comisiei Guvernamentale de coordonare a măsurilor de prevenire și atenuare a impactului crizei energetice în caz de limitare a furnizării gazelor naturale și pregătire pentru perioada sezonului de încălzire 2022-2023.