Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Cum motivează PDM și…

VIDEO Cum motivează PDM și PSRM boicotarea ședinței plenare. Reacția opoziției: ,,Avem o guvernare imprevizibilă și fricoasă”

Fracțiunile parlamentare din coaliția de guvernare au venit cu unele explicații privind absența de la ședința Legislativului de joi, 2 aprilie, în care urma să fie examinată angajarea răspunderii Guvernului Chicu cu privire la măsurile de susținere a cetățenilor în timpul stării de urgență.

Potrivit socialistului Vlad Batrîncea, prin lipsa majorității parlamentare din ședință ,,s-a demonstrat voința politică a deputaților și legile au intrat în vigoare”.

,,După asumarea răspunderii Guvernului în baza hotărârii Comisiei Situații Excepționale, în Parlament au venit acele inițiative legislative pe care Guvernul le-a înaintat. După aceasta Parlamentul ia atitudine. În conformitate cu hotărârea Curții Constituționale, în cazul în care Parlamentul nu respinge proiecte de lege inițiate de Guvern, acestea se consideră intrate în vigoare. Astăzi, prin lipsa majorității parlamentare, s-a demonstrat voința politică a deputaților și legile au intrat în vigoare”, a explicat Batrîncea.

La scurt timp, cu o reacție a venit și PDM în care susține că ,,regretă situația creată la Parlament de fracțiunile de opoziție”, menționând că ,,nu are rost prezența fizică a deputaților acolo”.

Argumentele deputaților democrați:

• Măsurile economice au fost discutate anterior cu noi, pe platforma Consiliului Coaliției, fiind elaborate de Ministerul Finanțelor și Ministerul Economiei
• Exercițiul de astăzi (prezentarea asumării) nu presupune sesiune întrebări-răspunsuri, deci nu are rost prezența fizică a deputaților acolo, mai ales că:
• Există riscuri pentru răspândirea virusului, anterior autoritățile interzicând aflarea în grupuri mai mari de 3 persoane
• Nu este rostul expunerii inutile a angajaților aparatului fracțiunii, Parlamentului.

,,Prin urmare, ținând cont și de faptul că fracțiunea PDM are mulți deputați de circumscripție, care vin din teritoriu la ședință, am convenit împreună cu colegii ca fiecare deputat să decidă singur dacă participă sau nu la ședință”, se arată în comunicatul emis de PDM.

Pe de altă parte, deputații din opoziție au calificat gestul majorității paralamentare drept ,.badjocoră” și ,,un comportament rușinos”.

,,Loc de mai rău pentru această guvernare tot timpul există. Ceea ce ați văzut astăzi în Parlament, putem constata că așa degradează democrația. Acest lucru se întâmplă în plină criză pandemică. Avem o guvernare imprevizibilă, fricoasă, care fără niciun argument a făcăt ceea ce a făcut”, a subliniat deputatul Alexandru Slusari.

Totodată, liderul grupului Pro Moldova este de părere că 90% din proiectul aprobat de Guvern prin asumare de răspundere, privind măsurile suplimentare în timpul stării de urgență, promovează scheme ilegale.

,,Considerăm că ceea ce s-a întâmplat acum, această boicotare, din partea majorității parlamentare și Guvernului este un scuipat în adresa cetățenilor și a tuturor celor care suferă de criza pandemiei. Acest proiect de lege prin care s-a asumat Guvernul, nu este, de fapt, unul anticriză, și nu este acela care cetățenii și mediul de afaceri a așteptat de la această guvernare a lui Dodon”, a menționat Candu.

Ulterior, prim-ministrul Ion Chicu a ieșit într-o conferință de presă în care și-a prezentat proiectul de lege, însă, a fost batjocorit de mai mulți parlamentari din opoziție. Deputatul Mihai Popșoi a dat buzna în timpul conferinței și l-a acuzat pe premier că au fost chemați în zadar la ședința plenară.