Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Vicepremier pentru reintegrare, la Tiraspol:…

Vicepremier pentru reintegrare, la Tiraspol: „Chișinăul vrea reglementare pașnică”

Captură foto: Facebook/ Oleg Serebrian

Însoțit de reprezentanții Biroului pentru reintegrare, vicepremierul Oleg Serebrian se află la sediul misiunii Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) de la Tiraspol, unde are loc prima întâlnire din acest an în formatul „1+1”.

Întâlnirea are loc în contextul în care așa-numitele autorități din stânga Nistrului își exprimă indignarea față de noilor prevederi ale Codului Vamal impuse de autoritățile constituționale ale R. Moldova, care obligă agenții economici din regiunea transnistreană să achite taxelor vamale, după decenii în care au fost scutiți de ele.

Vreau să subliniez, în continuare, Chișinăul pledează pentru reglementarea pașnică a conflictului transnistrean. Scopul nostru este să rezolvăm, pe calea negocierilor, toate subiectele care apar și trezesc dezbateri. (…)”, a punctat Oleg Serebrian.

La reuniunea reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană participă așa-zisul ministru de Externe din stânga Nistrului, Vitali Ignatiev.

Vitali Ignatiev, cetățean ucrainean, este suspectat de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) de „săvârșirea unor infracțiuni penale”, printre care efectuarea „îndemnurilor publice pentru schimbarea frontierelor teritoriului” și „desfășurarea de activități de informare în cooperare cu statul agresor (Rusia, n.red.)”.

Ultima întâlnire de acest fel a avut loc pe 20 iunie 2023.