Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   ULTIMA ORĂ/ Percheziții în dosarul…

ULTIMA ORĂ Percheziții în dosarul finanțării ilegale a partidului Șor. Procurorii au depistat peste 2,5 milioane de lei și 50 de mii de euro

Procuratura Anticorupție (PA) anunță că vineri, 9 martie, în comun cu Centrul Național Anticorupție (CNA) și Serviciul de Informație și Securitate (SIS) au efectuat mai multe percheziții în dosarul de finanțare ilegală a Partidului Politic „Șor” din partea unui grup criminal organizat.

În rezultatul perchezițiilor, 3 persoane au fost reținute, în automobilele cărora s-ar fi depistat mai multe sume de bani „repartizate în pungi și în plicuri în valută națională și străină în proporții deosebit de mari”. PA susține că este vorba despre suma de peste 50 000 de euro și peste 2 500 000 de lei, dar și liste cu datele de contact a persoanelor care trebuiau „să primească” banii respectivi.

„Perchezițiile s-au desfășurat în automobilele așa numiților „curieri” ai partidului, responsabili de recepționarea și transportarea banilor ilegali, către președinții și vicepreședinții de oficii teritoriale, care la rândul lor urmau să achite transportul și să remunereze persoanele care vin la protestele organizate de partid”, menționează PA în comunicatul publicat.

Conform PA, una din persoanele care ar fi fost implicate în recepționarea și transportarea banilor, față de care Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, la data 20 februarie 2023, a aplicat măsura preventivă alternativă arestului (liberarea provizorie sub control judiciar), ar fi fost repetat implicată în activitatea de recepționare și transportare a banilor.

Urmărirea penală în cauza respectivă se afla la etapa de terminare și expediere a cauzei penale în privința unor persoane în instanța de judecată, mai menționează PA.

Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

Un singur membru al partidului Șor dintre cei opt reținuți sâmbătă, 18 februarie, în urma perchezițiilor desfășurate în dosarul de finanțare ilegală a formațiunii politice, a fost plasat în arest pentru 30 de zile. Alte două persoane au fost plasate în arest la domiciliu, iar cinci membri – sub control judiciar. Hotărârile în acest sens au fost luate luni, 20 februarie, de către Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana.

Sâmbătă, 18 februarie, Procuratura Anticorupție în colaborare cu Centrul National Anticorupție și Serviciul de Informație și Securitate au desfășurat peste 20 de percheziții în dosarul de finanțare ilegală a partidului politic Șor, iar opt persoane au fost reținute.

Persoanelor reținute le este imputată infracțiunea de complicitate la acceptarea finanțării partidului din partea unui „grup criminal organizat”, infracțiune prevăzută la art. 181/2 alin. (5) din Codul penal, care se pedepsește cu până la 7 ani de închisoare, potrivit procuraturii.

Anterior, în luna octombrie, oamenii legii au descins cu percheziții la membrii și activiștii Partidului „ȘOR” din mai multe localități din țară. Veronica Dragalin, procurora șefă a Procuraturii Anticorupție (PA) a anunțat atunci că în timpul perchezițiilor au fost ridicate 20 de pungi negre, cu aproximativ 3,5 milioane de lei, și au fost reținute 24 de persoane.

Protestatari în chirie

Începând cu 18 septembrie, membri și simpatizanți ai Partidului „Șor” sunt adunați în fiecare duminică la proteste „împotriva guvernării”, în centrul capitalei. Oamenii, preponderent vârstnici, au fost aduși organizat la proteste din mai multe raioane ale țării. După primul protest, pe aleea din fața Parlamentului au fost instalate mai multe corturi.

Patru reporteri ai ZdG s-au infiltrat în rândurile protestatarilor Partidului „Șor” în ajunul mitingului din 18 septembrie din Chișinău. Trei dintre reporteri, la câteva zile după ce au participat la protest, au fost remunerați de către persoanele responsabile de recrutarea protestatarilor, așa zisele „patratiste”, cu câte 400 de lei. Banii i-am primit în diferite locații din Orhei, iar tot procesul a fost filmat și documentat de ZdG.