Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Reacția lui Ilan Șor la…

Reacția lui Ilan Șor la declarațiile fostului premier Vlad Filat

După ce fostul premier Vlad Filat a fost reținut și apoi condamnat la închisoare în urma unui autodenunț depus în 2015 de Ilan Șor, acum fostul primar de Orhei spune că se bucură că fostul lider al PLDM a fost eliberat și susține că, de fapt, Filat a fost scos din pușcărie pentru a distruge partidul PAS, condus de Maia Sandu. Despre acest fapt scrie Șor într-un postare pe Facebook, care vine și cu o reacție la declarațiile făcute de Filat, miercuri, 12 februarie, în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV.

Potrivit lui Șor, în cadrul emisunii de la Jurnal TV, Vlad Filat „a avut comportamentul unui tânăr socialist, care jură credință partidului”.

„Filat a ieșit din pușcărie, dar el încă nu este liber. În emisiune, el a avut comportamentul unui tânăr socialist, care jură credință partidului. Filat însă și-a îndeplinit misiunea cu vârf și îndesat”, scrie Șor.

Fostul primar de Orhei susține că, de fapt, „Filat a fost scos din pușcărie pentru a distruge partidul Maiei Sandu”.

„El urmează să comită noi „fapte eroice” – să lovească în eșichierul de dreapta pentru a slăbi pozițiile Maiei Sandu.

Acum înțelegem cu toții că Filat a fost scos din pușcărie pentru a distruge partidul Maiei Sandu. E treaba lor ce fac pe dreapta, dar, în acest fel, ei joacă la struna lui Dodon”, mai scrie Șor.

La capăt de postare, Șor scrie că totuși se bucură de faptul că fostul premier Vlad Filat a fost eliberat și îi dorește succes.

„Mărturisesc sincer, mă bucur că Filat a ieșit din pușcărie. Omenește mă bucur pentru asta. Îi doresc succes”, spune Șor.

Fostul premier Vlad Filat a participat miercuri, 12 februarie, la emisiunea „Secretele puterii” de la Jurnal TV, unde a vorbit despre denunțul lui Șor, alegerile prezidențiale din 2016 și cele care urmează să aibă loc la sfârșitul anului, cum i s-a propus să depună un denunț împotriva președintelui Igor Dodon și o eventuală revenire în politică.

Vlad Filat a fost reținut pe 15 octombrie 2015 în baza unui autodenunț făcut de fostul primar de Orhei Ilan Șor.

Filat a fost eliberat din închisoare la 3 decembrie 2019, decizia fiind menținută de Curtea de Apel Chișinău la 29 ianuarie curent.

Pe rolul Judecătoriei Chișinău se află al doilea dosar penal pe numele lui Vlad Filat. Ex-premierul este acuzat în acest caz de spălare de bani în proporții deosebit de mari. El pledează nevinovat.

Din iunie 2019, deputatul Ilan Șor nu a mai apărut în spațiul public, acesta fiind anunțat în căutare națională și internațională. Anterior, în presă s-a vehiculat că încă la 14 iunie, în ziua în care PDM a plecat de la guvernare, acesta ar fi părăsit R. Moldova cu un avion privat.

În iulie 2019, Procuratura Generală (PG) a anunțat că deputatul Ilan Șor, condamnat de prima instanță la șapte ani și șase luni de închisoare într-un dosar de escrocherie, vizat în ancheta privind frauda bancară și figurant în Raportul Kroll, a plecat din R. Moldova prin Aeroportul Internațional Chișinău, fără a trece controlul vamal sau cel de frontieră în perioada 14-17 iunie. PG a declarat că anchetează aceste circumstanțe în cadrul unei anchete deschise pentru trecerea ilegală a frontierei.