• Radiografie electorală: Totul despre candidații din circumscripția nr.12

  Radiografie electorală: Totul despre candidații din circumscripția nr.12
  05 februarie 2019 | 16:38

  Au rămas zile numărate până la alegerile parlamentare din 24 februarie, iar în acest context ZdG lansează o serie de articole informative despre candidații care vor lupta în fiecare circumscripție uninominală. 

  Circumscripția uninominală nr. 12 cuprinde 25 de localități din două raioane ale Republicii Moldova – Florești și Sângerei. În total în această circumscripție au fost înregistrați în cursa electorală șase candidați, dintre care unul este candidat independent. Primul pe listă figurează Gheorghe Brașovschi, candidat din partea PDM, urmat de socialistul Vasile Luca și candidatul Partidului „Șor” Igor Țîbîrna. Ultimii trei din listă sunt Viorel Neaga (PCRM), Oazu Nantoi (Blocul ACUM) și candidatul independent Ion Roșca.

  Gheorghe Brașovschi, PDM

  La momentul depunerii actelor pentru înregistrarea în cursa electorală, Gheorghe Brașovschi, care este președintele Organizației raionale PDM Sângerei, deținea funcția de primar al orașului Sângerei. Acum două săptămâni, după ce mai mulți democrați au fost numiți de Parlament în alte funcții, iar fotoliile lor de deputat au rămas vacante, Curtea Constituțională a validat mandatele a cinci deputați noi, printre care se numără și Brașovschi.

  Gheorghe Brașovschi a mai fost primar de două ori − în 2003 și 2007, scrie portalul Moldova Curată. A participat și la alegerile parlamentare: în aprilie 2009 a candidat pe listele Partidului Comuniștilor (nr. 61), în alegerile din iulie 2009 nu se regăsea pe liste, iar în noiembrie 2010 reprezenta deja Partidul Democrat (nr. 18). Devenind atunci deputat, a părăsit postul de primar înainte de termen. În noiembrie 2014, a figurat la alegeri cu nr. 35 pe lista PDM, dar de această dată nu a acces în Parlament.

  În declarația de avere și interese personale pentru anii 2017-2018, candidatul PDM declară un salariu de 211.654 lei din funcția de primar al orașului Sângerei, iar soția sa declară un salariu de 234.690 în cadrul IMSP Centrul Medicilor de Familie Sângerei. Familia Brașovschi are în proprietate 11 terenuri, două apartamente de 66,8 m.p. și respectiv 86,7 m.p.. Gheorghe Brașovschi conduce în baza unui contract de comodat un autoturism  Volvo XC – 90 în valoare de 210 mii lei. Brașovschi deține 100% din compania SRL „Konstnordagro”, specializată în comerțul cu ridicata a produselor agricole brute și animalelor vii.

  Vasile Luca, PSRM

  La alegerile locale din 2015, Vasile Luca s-a situat pe poziția a 16-a în lista candidaţilor supleanţi la funcţia de consilier în consiliul raional Sângerei. De profesie mecanic constructor, Luca este fondatorul și directorul companiei „Virtim-Lux” SRL, specializată în transportul de mărfuri.

  În declarația sa de avere și interese personale candidatul PSRM declară în perioada 2017-2018 un venit de 38.165 lei din salariu, 69.250 lei − venit din darea în locațiune și 11.500 lei − indemnizație de consilier de la Primăria Sângerei. Luca Vasile are în proprietate trei terenuri, o casă de locuit de 203,2 m.p., trei spații comerciale și șapte bunuri mobile.

  Foto: alege2019.md

  Igor Țîbîrna, Partidului „Șor”

  Igor Țîbîrna este președintele circumscripției teritoriale Sângerei al Partidului „Șor”. În declarația de avere și interese personale pentru 2017-2018 depusă la CEC, Țîbîrna declară un venit cumulativ de 15.818 lei din salariul la Primăria or. Sângerei și salariul obținut de la Partidul politic „Șor”. Familia Țîbîrna are în proprietate opt terenuri cu o suprafață totală de circa 3 ha, două case de locuit de 49,8 m.p. și 57,1 m.p., un garaj și alte două bunuri imobile. Țîbîrnă declară și un autoturism Volkswagen din anul 2000, procurat în 2017 cu 5.000 de lei.

   

  Viorel Neaga, PCRM

  Despre Viorel Neaga nu există prea multe informații publice. Potrivit datelor disponibile pe site-ul Comisiei Electorale Centrale, Neaga este de profesie economist și în prezent activează în funcția de director comercial la SRL „Constilcard”. În declarația de avere și interese personale pentru 2017 – 2018 candidatul PCRM declară un salariu de 44.051 lei în 2017, 0 lei în 2018 și indemnizații de la CNAS în sumă totală de 27.050 lei. Neaga mai declară și un automobil Toyota din 2008, achiziționat în 2017 cu 10 mii de lei.

  Oazu Nantoi, Blocul ACUM

  Oazu Nantoi, de profesie inginer electrician, deține în prezent funcția de director de program al Institutului de Politici Publice (IPP). S-a lansat în politică în 1989, când a fost ales vicepreşedinte al Sfatului Frontului Popular din Moldova. Pe 13 mai 1990 a creat Partidul Social Democrat din Moldova, pe care îl conduce până în 2004, scrie portalul Moldova Curată. În martie 2007 Nantoi a aderat la PDM. În 2007-2009 Nantoi a fost ales consilier în Consiliul Municipal Chișinău din partea democraților. În 2009 – 2010 a acces în funcţia de deputat. În noiembrie 2010, Nantoi a declarat că se retrage din activitatea politică și se întoarce în societatea civilă, dar a menționat că nu părăsește „deocamdată” PDM. În 2011, Oazu Nantoi a anunţat că pleacă din acest partid și din funcția de vicepreședinte al formațiunii.

  La 11 ianuarie 2012 Oazu Nantoi și-a înaintat candidatura la funcţia de preşedinte în calitate de candidat neafiliat politic. Câteva zile mai târziu procedura de alegere a președintelui în Parlament a eșuat. La 23 martie 2015, Oazu Natoi se alătură Partidului Popular European din Moldova, condus de ex-premierul Iurie Leancă. La 20 octombrie 2016, înainte de alegerile prezidențiale, Oazu Nantoi i-a cerut liderului PPEM, Iurie Leancă, să se retragă din cursa electorală în favoarea Maiei Sandu. În replică, a doua zi, pe 21 octombrie, PPEM l-a exclus din partid. Din 2016 până în prezent Oazu Nantoi nu a aderat oficial la nici un partid.

  În declarația pentru anii 2017-2018, depusă la CEC în cadrul campaniei electorale 2019, Oazu Nantoi declară un venit din salariul de la IPP de 441.087 de lei, iar venitul soției – de 115.000 de lei de la „Anacondax Grup”. Familia Nantoi deține un teren și trei apartamente și două mașini – o Honda Civic din 1996 și un Ford Focus produs în 2016, dar cumpărat în anul 2017 cu suma de 200.000 de lei. În conturile bancare de familia Nantoi păstrează 37.526 de dolari și 10.600 de euro.

  Foto: alege2019.md

  Ion Roșca, candidat independent

  Unicul candidat independent de pe circumscripția nr. 12, Ion Roșca, este de profesie pedagog și ocupă funcția de șef al Centrului Metodic raional din cadrul Direcției Educație Sângerei.

  În declarația sa de avere și interese personale pentru perioada 2017-2018, Roșca declară un salariu cumulativ de 229.865 lei din activitatea la Direcția Educație Sângerei și din activitatea la Liceul teoretic „Dimitrie Cantemir”. Familia Roșca deține un apartament de 65 m.p. cu o valoare de 30 mii lei, obținut prin privatizare în anul 1999.

  Vezi AICI lista tuturor secțiilor de votare din Circumscripția nr. 12

  MAIL AUTOR
  [gs-fb-comments]

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Toți locuitorii unui bloc dintr-o suburbie a capitalei, plasați în regim strict de izolare

  Locuitorii unui bloc de locuit, cu 386 de apartamente, din comuna Stăuceni au fost plasați, începând de marți, 7 aprilie, în regim strict de izolare până cel puțin pe 16 aprilie. Decizia a fost luată de către C…
  Toți locuitorii unui bloc dintr-o suburbie a capitalei, plasați în regim strict de izolare

  New York nu mai face față. „O parte dintre morți ar putea fi îngropați temporar în parc”

  Autoritățile din New York apelează la măsuri urgente pentru a face față numărului mare de morți înregistrat pe fondul pandemiei de COVID-19, scrie Skynews. Directorul Consiliului Local pentru probleme de sănăta…
  New York nu mai face față. „O parte dintre morți ar putea fi îngropați temporar în parc”

  Apel comun: Dosarul 7 APRILIE 2009 a fost ignorat până în acest moment de toate guvernările și poate crea precedente periculoase

  Un grup de ONG-uri din domeniul drepturilor omului vine cu un Apel comun adresat autorităților în contextul evenimentelor din aprilie 2009. Se cere, inclusiv publicarea informației privind funcționarii de stat…
  Apel comun: Dosarul 7 APRILIE 2009 a fost ignorat până în acest moment de toate guvernările și poate crea precedente periculoase

  VIDEO/ Încă două decese din cauza infecției cu Covid-19. Detalii de la autorități

  Încă două persoane au decedat fiind răpuse de infecția cu noul coronavirus. Între timp, ministra Sănătății a anunțat că 77 de pacienți infectați cu Covid-19 sunt în stare gravă. Potrivit ministrei, în ultimele…
  VIDEO/ Încă două decese din cauza infecției cu Covid-19. Detalii de la autorități

  Două puncte de trecere a frontierei cu Ucraina își sistează activitatea

  Alte două puncte de trecere a frontierei „Criva- Mamaliga” (rutier) și „Mirnoe – Tabaki” (rutier) își sistează, temporar, activitatea. Cele două puncte vor fi nefuncționale din data de 7 aprilie 2020, începând…
  Două puncte de trecere a frontierei cu Ucraina își sistează activitatea

  Mediciniștii – voluntari în lupta cu noul tip de coronavirus

  Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova informează că la scurt timp după ce a fost declarată stare de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, studenții…
  Mediciniștii – voluntari în lupta cu noul tip de coronavirus