• Radiografie electorală: Totul despre candidații din circumscripția nr.12

  Radiografie electorală: Totul despre candidații din circumscripția nr.12
  vizualizări
  05 februarie 2019 | 16:38

  Au rămas zile numărate până la alegerile parlamentare din 24 februarie, iar în acest context ZdG lansează o serie de articole informative despre candidații care vor lupta în fiecare circumscripție uninominală. 

  Circumscripția uninominală nr. 12 cuprinde 25 de localități din două raioane ale Republicii Moldova – Florești și Sângerei. În total în această circumscripție au fost înregistrați în cursa electorală șase candidați, dintre care unul este candidat independent. Primul pe listă figurează Gheorghe Brașovschi, candidat din partea PDM, urmat de socialistul Vasile Luca și candidatul Partidului „Șor” Igor Țîbîrna. Ultimii trei din listă sunt Viorel Neaga (PCRM), Oazu Nantoi (Blocul ACUM) și candidatul independent Ion Roșca.

  Gheorghe Brașovschi, PDM

  La momentul depunerii actelor pentru înregistrarea în cursa electorală, Gheorghe Brașovschi, care este președintele Organizației raionale PDM Sângerei, deținea funcția de primar al orașului Sângerei. Acum două săptămâni, după ce mai mulți democrați au fost numiți de Parlament în alte funcții, iar fotoliile lor de deputat au rămas vacante, Curtea Constituțională a validat mandatele a cinci deputați noi, printre care se numără și Brașovschi.

  Gheorghe Brașovschi a mai fost primar de două ori − în 2003 și 2007, scrie portalul Moldova Curată. A participat și la alegerile parlamentare: în aprilie 2009 a candidat pe listele Partidului Comuniștilor (nr. 61), în alegerile din iulie 2009 nu se regăsea pe liste, iar în noiembrie 2010 reprezenta deja Partidul Democrat (nr. 18). Devenind atunci deputat, a părăsit postul de primar înainte de termen. În noiembrie 2014, a figurat la alegeri cu nr. 35 pe lista PDM, dar de această dată nu a acces în Parlament.

  În declarația de avere și interese personale pentru anii 2017-2018, candidatul PDM declară un salariu de 211.654 lei din funcția de primar al orașului Sângerei, iar soția sa declară un salariu de 234.690 în cadrul IMSP Centrul Medicilor de Familie Sângerei. Familia Brașovschi are în proprietate 11 terenuri, două apartamente de 66,8 m.p. și respectiv 86,7 m.p.. Gheorghe Brașovschi conduce în baza unui contract de comodat un autoturism  Volvo XC – 90 în valoare de 210 mii lei. Brașovschi deține 100% din compania SRL „Konstnordagro”, specializată în comerțul cu ridicata a produselor agricole brute și animalelor vii.

  Vasile Luca, PSRM

  La alegerile locale din 2015, Vasile Luca s-a situat pe poziția a 16-a în lista candidaţilor supleanţi la funcţia de consilier în consiliul raional Sângerei. De profesie mecanic constructor, Luca este fondatorul și directorul companiei „Virtim-Lux” SRL, specializată în transportul de mărfuri.

  În declarația sa de avere și interese personale candidatul PSRM declară în perioada 2017-2018 un venit de 38.165 lei din salariu, 69.250 lei − venit din darea în locațiune și 11.500 lei − indemnizație de consilier de la Primăria Sângerei. Luca Vasile are în proprietate trei terenuri, o casă de locuit de 203,2 m.p., trei spații comerciale și șapte bunuri mobile.

  Foto: alege2019.md

  Igor Țîbîrna, Partidului „Șor”

  Igor Țîbîrna este președintele circumscripției teritoriale Sângerei al Partidului „Șor”. În declarația de avere și interese personale pentru 2017-2018 depusă la CEC, Țîbîrna declară un venit cumulativ de 15.818 lei din salariul la Primăria or. Sângerei și salariul obținut de la Partidul politic „Șor”. Familia Țîbîrna are în proprietate opt terenuri cu o suprafață totală de circa 3 ha, două case de locuit de 49,8 m.p. și 57,1 m.p., un garaj și alte două bunuri imobile. Țîbîrnă declară și un autoturism Volkswagen din anul 2000, procurat în 2017 cu 5.000 de lei.

   

  Viorel Neaga, PCRM

  Despre Viorel Neaga nu există prea multe informații publice. Potrivit datelor disponibile pe site-ul Comisiei Electorale Centrale, Neaga este de profesie economist și în prezent activează în funcția de director comercial la SRL „Constilcard”. În declarația de avere și interese personale pentru 2017 – 2018 candidatul PCRM declară un salariu de 44.051 lei în 2017, 0 lei în 2018 și indemnizații de la CNAS în sumă totală de 27.050 lei. Neaga mai declară și un automobil Toyota din 2008, achiziționat în 2017 cu 10 mii de lei.

  Oazu Nantoi, Blocul ACUM

  Oazu Nantoi, de profesie inginer electrician, deține în prezent funcția de director de program al Institutului de Politici Publice (IPP). S-a lansat în politică în 1989, când a fost ales vicepreşedinte al Sfatului Frontului Popular din Moldova. Pe 13 mai 1990 a creat Partidul Social Democrat din Moldova, pe care îl conduce până în 2004, scrie portalul Moldova Curată. În martie 2007 Nantoi a aderat la PDM. În 2007-2009 Nantoi a fost ales consilier în Consiliul Municipal Chișinău din partea democraților. În 2009 – 2010 a acces în funcţia de deputat. În noiembrie 2010, Nantoi a declarat că se retrage din activitatea politică și se întoarce în societatea civilă, dar a menționat că nu părăsește „deocamdată” PDM. În 2011, Oazu Nantoi a anunţat că pleacă din acest partid și din funcția de vicepreședinte al formațiunii.

  La 11 ianuarie 2012 Oazu Nantoi și-a înaintat candidatura la funcţia de preşedinte în calitate de candidat neafiliat politic. Câteva zile mai târziu procedura de alegere a președintelui în Parlament a eșuat. La 23 martie 2015, Oazu Natoi se alătură Partidului Popular European din Moldova, condus de ex-premierul Iurie Leancă. La 20 octombrie 2016, înainte de alegerile prezidențiale, Oazu Nantoi i-a cerut liderului PPEM, Iurie Leancă, să se retragă din cursa electorală în favoarea Maiei Sandu. În replică, a doua zi, pe 21 octombrie, PPEM l-a exclus din partid. Din 2016 până în prezent Oazu Nantoi nu a aderat oficial la nici un partid.

  În declarația pentru anii 2017-2018, depusă la CEC în cadrul campaniei electorale 2019, Oazu Nantoi declară un venit din salariul de la IPP de 441.087 de lei, iar venitul soției – de 115.000 de lei de la „Anacondax Grup”. Familia Nantoi deține un teren și trei apartamente și două mașini – o Honda Civic din 1996 și un Ford Focus produs în 2016, dar cumpărat în anul 2017 cu suma de 200.000 de lei. În conturile bancare de familia Nantoi păstrează 37.526 de dolari și 10.600 de euro.

  Foto: alege2019.md

  Ion Roșca, candidat independent

  Unicul candidat independent de pe circumscripția nr. 12, Ion Roșca, este de profesie pedagog și ocupă funcția de șef al Centrului Metodic raional din cadrul Direcției Educație Sângerei.

  În declarația sa de avere și interese personale pentru perioada 2017-2018, Roșca declară un salariu cumulativ de 229.865 lei din activitatea la Direcția Educație Sângerei și din activitatea la Liceul teoretic „Dimitrie Cantemir”. Familia Roșca deține un apartament de 65 m.p. cu o valoare de 30 mii lei, obținut prin privatizare în anul 1999.

  Vezi AICI lista tuturor secțiilor de votare din Circumscripția nr. 12

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Proteste în regiunea Habarovsk din Rusia în apărarea guvernatorului regiunii care a fost arestat

  La 11 iulie zeci de mii de oameni din regiunea Habarovsk din Rusia au participat la o acțiune de protest în apărarea guvernatorului regiunii, Serghei Furgal, anunță meduza.io. Mass-media locală a calificat acți…
  Proteste în regiunea Habarovsk din Rusia în apărarea guvernatorului regiunii care a fost arestat

  Cum două județe din România reușesc să țină sub control numărul persoanelor infectate cu Covid-19

  Numărul cazurilor de COVID-19 continuă să crească în România, dar există şi două judeţe, Satu Mare şi Sălaj, care reuşesc să ţină sub control epidemia. Au puţine persoane infectate cu COVID-19 şi niciun caz înr…
  Cum două județe din România reușesc să țină sub control numărul persoanelor infectate cu Covid-19

  Oleg Pruteanu se află în reanimare și este intubat. Precizările ANP referitor la cazul de COVID-19 confirmat în penitenciar

  Deținutul Oleg Pruteanu, care a fost diagnosticat cu Covid-19 în urma testului prelevat vineri și care a fost internat în Penitenciarul spital nr. 16, a fost transferat la Institutul de Medicină Urgentă (IMU).
  Oleg Pruteanu se află în reanimare și este intubat. Precizările ANP referitor la cazul de COVID-19 confirmat în penitenciar

  Live/ Lansarea Partidului Politic „NOI” cu sloganul „Noi reînnoim Moldova”

  La 11 iulie curent se lansează Partidul Politic „NOI”. Evenimentul se desfășoară în Grădina Publică „Ștefan cel Mare” din mun. Chișinău. Ziarul de Gardă nu a găsit un site oficial al partidului și nici măcar o…
  Live/ Lansarea Partidului Politic „NOI” cu sloganul „Noi reînnoim Moldova”

  Alte 284 de cazuri de infectare cu Covid-19 și cinci decese. S-a stins o soră-gospodină de la spitalul din Briceni

  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) a anunțat despre alte 284 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 care au fost confirmate astăzi în R. Moldova, dintre care 12 în Transnistria. Din numă…
  Alte 284 de cazuri de infectare cu Covid-19 și cinci decese. S-a stins o soră-gospodină de la spitalul din Briceni

  Comisia Europeană a evaluat cum a îndeplinit R. Moldova cerințele pentru liberalizarea vizelor

  Comisia Europeană a evaluat cum au fost îndeplinite cerințele pentru liberalizarea vizelor de către țările din Balcanii de Vest și cele ale Parteneriatului Estic: Georgia, Ucraina, dar și R. Moldova. În raportu…
  Comisia Europeană a evaluat cum a îndeplinit R. Moldova cerințele pentru liberalizarea vizelor