Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Președintele Dodon susține că „mai…

Președintele Dodon susține că „mai mulți creștini cu posibilități” și-au unit eforturile pentru a aduce și în acest an Focul Haric în R. Moldova

Lumina Sfântă de la Ierusalim va ajunge și în acest an în R. Moldova. Deși în R. Moldova a fost instituită stare de urgență în legătură cu prevenirea riscului de răspândire a pandemiei de Covid-19, iar traficul aerian a fost sistat complet, președintele Igor Dodon susține că „mai mulți creștini cu posibilități și-au unit eforturile pentru a aduce și în acest an în țara noastră Focul Haric”.

Într-un mesaj postat joi, 9 aprilie, pe pagina sa de Facebook, șeful statului, Igor Dodon, scrie că a avut o întrevedere cu conducerea Mitropoliei Chișinăului și a Întregii R. Moldova, în cadrul căreia au fost discutate mai multe subiecte în legătură cu desfășurarea serviciile religioase din perioada sărbătorilor de Paști.

Astfel, în condițiile în care în R. Moldova a fost instituită stare de urgență, Dodon anunță că slujbe pascale vor fi transmise în direct la televiziunea și radioul de stat.

„Am constatat că măsurile de distanțare care vin să ne protejeze sănătatea și viața în perioada de pandemie vor fi în vigoare și în timpul sărbătorilor, de aceea recomandăm enoriașilor să stea în continuare acasă. Serviciile religioase urmează să fie transmise în direct de televiziunea și radioul de stat și fac apel pe această cale către televiziunile și stațiile de radio private să le difuzeze, astfel încît toți creștinii să le poată urmări”, scrie Dodon pe Facebook.

Tot Dodon susține că l-a informat pe Mitropolitul Vladimir că și în acest an Lumina Sfânta de la Ierusalim va fi adusă în R. Moldova.

„L-am informat, de asemenea, pe ÎPS Mitropolitul Vladimir că în urma apelului pe care l-am făcut, mai mulți creștini cu posibilități și-au unit eforturile pentru a aduce și în acest an în țara noastră Focul Haric. Am mulțumit conducerii Mitropoliei pentru înțelegerea și grija pe care o manifestă pentru cetățenii noștri și le mulțumesc tuturor celor care își oferă sprijinul pentru ca serviciile religioase și Focul Haric să poată ajunge în casele tuturor moldovenilor”, a mai scris președintele.

Liturghia nocturnă pascală va avea loc în toate bisericile din R. Moldova

Și în acest an vom sluji Litutghia nocturnă pascală în fiecare biserică a Mitropoliei Moldovei și totodata vom avea sărbătoarea Paștelui sărbătorită plenar. Oricum, Liturghia nu va fi sistată, iar sărbătoarea propriu zisă va fi desfășurată”, ne-a comunicat Episcopul Ioan din cadrul Mitropoliei Moldovei.

Contactați de către Ziarul de Gardă. reprezentanții Mitropoliei ne-au comunicat că Focur Haric va fi adus, de Paști, la Chișinău, însă cu mai multe detalii despre „creștinii cu posibilități” care vor suporta toate cheltuielile pentru transportatea Luminei Sfinte vor veni în zilele următoare.

În acest an focul va fi adus în R. Moldova. Zilele viitoare vom veni cu declarații în acest sens”, ne-au comunicat reprezentanții Mitropoliei Moldovei.

Anul trecut, în 2019, de Paște, reprezentanții Mitropoliei Moldovei au comunicat că vor aduce focul haric fără implicarea politicienilor și a demnitarilor de stat. Ulterior, compania aeriană Air Moldova a anunțat că va asigura deplasarea gratuită pentru toți membrii delegației bisericești. Atunci, cu câteva zile înainte de sărbătoarea Paștelui, un preot de la Florești le-a mulțumit democraților, printr-o postare pe rețelele de socializare, pentru susținerea financiară pe care ar fi acordat-o pentru transportarea Luminei Sfinte de la Ierusalim la Chișinău. Tot atunci, PD nu a reacționat în niciun fel, iar ulterior preotul și-a șters postarea.

Pe 17 martie în R. Moldova a fost declarată stare de urgență pentru 60 de zile în legătură cu prevenerirea riscului de infecție cu Covid-19. Ulterior, autoritățile au anunțat un șir de măsuri în acest sens, printre care sistarea traficului aerian și interzicerea manifestărilor religioase cu participarea enoriașilor.

Până acum, pe teritoriul R. Moldova, au fost confirmate 1074 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 50 au fost declarate vindecate și externate, iar 28 au decedat fiind răpuse de virus.