Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   MAN versus TV8: Sesizarea lui…

MAN versus TV8: Sesizarea lui Ion Ceban, vizat în investigația despre donatorii fictivi din liste, respinsă de membrii CA

Colaj foto: TV8

Consiliul Audiovizualului (CA) a respins, în prima ședință din acest an, pe 19 ianuarie, sesizarea președintelui partidului MAN, Ion Ceban, în care acesta raporta „lispă de imparțialitate” în investigația postului de televiziune TV8 – „SponȘorMANii alegerilor locale”.

Cu șașe voturi „pro”, membrii Consiliului au refuzat să sancționeze TV8 pentru investigația jurnalistică care prezenta MAN-ul printre partidele-lider la capitolul donații la alegerile locale din toamna anului 2023, colectate de la cetățeni, descoperind donatori fictivi: pensionari, paznici, educatori și mulți studenți.

Potrivit CA, reporterii TV8 au insistat să primească răspunsuri de la președintele formațiunii privind donațiile suspecte, ceea ce denotă „intenția și efortul de a asigura o reprezentativitate echilibrată a surselor în cadrul programului”.

În petiția sa, Ion Ceban a invocat că oamenii erau „stresați și intimidați”, motiv pentru care nu au răspuns clar la întrebările jurnaliștilor. La aceasta, CA menționează că tehnicile de intervievare presupun „acordarea unor întrebări incomode, de insistență, pentru a afla o informație de interes public”.

În materialul analizat, nu s-au atestat judecăți de valoare fără substrat factologic suficient”, conchide raportorul CA.

Reprezentanta MAN-ului, care nu s-a prezentat cu nume și prenume în cadrul ședinței, a declarat că nu a văzut argumente în raportul instituției de reglementare în domeniul mass-media.

Analiza listelor de donatori făcută de reporterii emisiunii „Cutia Neagră PLUS”, difuzată de TV8, indică asupra faptului că în unele instituții angajații au donat bani MAN-ului în mod organizat – în aceeași zi, sume identice. În unele cazuri, donatorii de pe listă însă nu știau nimic despre donația făcută.

Edilul capitalei, atacuri la adresa TV8

Ion Ceban a început ședința Primăriei Chișinău din 18 decembrie cu atacuri la adresa TV8. Edilul capitalei s-a simțit lezat de investigația Cutia Neagră PLUS – SponȘorMANii alegerilor locale, în care jurnaliștii de la TV8 au dezvăluit cum au adunat bani pentru campania electorală partidele afiliate lui Șor și MAN-ul lui Ceban. Ceban i-a numit „killeri politici” și i-a acuzat că „intimidează și terorizează” oamenii cu camere ascunse și întrebări provocatoare.

„Încetați să intimidați oamenii cu camere ascunse și să puneți întrebări tendențioase. O bună parte dintre voi nu mai sunteți mass-media, cum vă place să vă autointitulați, liberă și independentă. Sunteți niște killeri politici, angajați pe bani foarte mari, de proveniență dubioasă. Și cred că e timpul să prezentăm și să facem amendamentele de rigoare în instituțiile abilitate, iar cei care au fost intimidați, îi invit să anunțe la procuratură aceste acțiuni ale acestor pseudo jurnaliști. Este absolut inacceptabilă o asemenea abordare”, a spus Ion Ceban.