Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   LIVE VIDEO/ Parada militară de…

LIVE VIDEO Parada militară de la București. Ziua Națională a României, marcată și în R. Moldova

Imagine simbol

Azi, 1 decembrie 2019, se împlinesc 101 ani de la Marea Unire din 1918 și este marcată Ziua Națională a României. Cu această ocazie, la București, are loc parada militară de 1 decembrie. Zeci de mii de oameni sunt aşteptaţi în Piaţa Arcul de Triumf pentru parada care va începe la ora 11:00. Evenimente dedicate zilei de 1 decembrie vor avea loc și în R. Moldova.

Patru mii de militari vor trece cu mâna în dreptul inimii pe sub Arcul de Triumf. Nu va fi spectacol doar la sol, ci și pe cerul Capitalei. Deasupra Arcului de Triumf vor zbura elicopterele și avioanele de transport și de luptă, transmite digi24.ro.

Și un contingent al Armatei Naţionale a R. Moldova participă la Parada militară de la Bucureşti, organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României.

Cei 26 de ofiţeri şi subofiţeri ai Companiei Gărzii de Onoare vor defila în Piaţa Arcul de Triumf din Bucureşti, alături de peste 500 de militari din 20 de ţări — Bulgaria, Canada, Cehia, Croaţia, Franţa, Germania, Georgia, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Macedonia de Nord, Muntenegru, Polonia, Portugalia, Slovenia, Turcia, Ucraina şi Statele Unite ale Americii.

Peste 50 de mii de oameni sunt aşteptaţi astăzi și la Alba Iulia, locul unde, la 1 decembrie 1918, a vost votată Unirea.

Și la Chișinău, dar și în alte localități din R. Moldova, astăzi au loc mai multe acțiuni organizate de unele partide politice sau de asociațiile unioniste.

Un marș dedicat Zilei Naționale a României și împlinirii celor 101 ani de la Marea Unire va începe la ora 14.00, la Monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău. Participanții se vor deplasa spre clădirea Sfatului Țării, de pe strada Alexei Mateevici, locul unde s-a votat Unirea Basarabiei cu România.